АПЕЛ ДА СЕ НЕ УГРОЖАВАЈУ ПЧЕЛЕ ТОКОМ ПРСКАЊА

Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде Србије упозорила је воћаре и ратаре да правилно користе средства за заштиту биља током пролећног прскања воћа и појединих ратарских култура које су у фази цветања, како би се избегло евентуално тровање и угинуће пчела

У препоруци Управе за заштиту биља је и ове године наведено да се средства за заштиту биља, пре свега инсектициди, морају користи пре цветања или након цветања биљака, а не у самој фази цветања, јер су онда отровни за пчеле.

Начелник фитосанитарне инспекције Ненад Милојевић, рекао је за агенцију Бета да ратари, воћари и пчелари морају да успоставе што бољу сарадњу на терену, да би сви задовољили своје потребе, уз благовремену заштиту засада, али не на штету пчела. Он је навео да воћари и ратари морају 48 сати пре прскања да обавесте пчеларе, како би они на време збринули кошнице и заштитили пчеле до угинућа.

Казне за несавесне ратаре

Најавио је и да су предвиђене новчане казне за несавесне ратаре, ако дође до нежељених последица и подсетио да су и локалне самоуправе дужне да на време обавесте пчеларе када се спрема запрашивање против крпеља и комараца, као и да морају да користе средства за заштиту биља која пчелама не могу да нанесу велике штете, а прскања обаве у касним вечерњим сатима.

Председник Одбора за заштиту пчела Милош Богдановић оценио је да је прошле године превентивно деловање Министарства пољопривреде дало резултате и да није био озбиљнијих угинућа пчела, осим једног проблеме у Бачкој Тополи због употребе хербицида.

“Сарадња са воћарима и ратарима је све боља, а има и примера где воћари плаћају селидбу кошница на краће релације”,  рекао је он и подсетио да су пчеле најважноји опрашивачи воћа који осим количине, повећавају и квалитет приноса.

Богдановић је препоручио воћарима да током тренутно актуелног цветања јабуке не користе хемијску заштиту, већ да биљку штите јефтиним замкама које су заправо пластичне посуде са мало течности и аромом јагоде. Препорука је и да се за предстојеће цветање уљане репице користе хемикалије које су краткорочно токсичне за пчеле.

Потпредседник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Милутин Петровић истакао је да пчеле подижу ниво приноса за 30 до 40 одсто, а постоје биљне културе, попут бадема, чији род је у потпуности зависан од опрашивања пчела.

У Србији, према подацима СПОС-а, има око 1,1 милион регистрованих кошница, а годишње се призведе пет до шест хиљада тона меда.

Извор : Бета