АРПАД БЛАШКО НОВИ ДИРЕКТОР САВРЕМЕНЕ ГАЛЕРИЈЕ У СУБОТИЦИ

Нови директор Савремене галерије у Суботици биће Арпад Блашко. Он ће на тој функцији заменити Нелу Тонковић, којој је истекао мандат. И поред апела опозиције и потписане петиције више од стотину културних делатника да Тонковићева остане на функцији, власт је остала при ставу да су културним установама у граду потребна нова лица.

Власт и позиција сложни су у позитивној оцени досадашњег рада Неле Тонковић на месту директора Савремене галерије у Суботици. Али имају другачија виђења будућности ове установе. Опозиција је апеовала на власт да одустане од именовања новог руководиоца, Арпада Блашка.

„Један од ректих радника у култури који није одустајао од своје мисије и своје визије развоја, не само установе већ и генерално миљеа у Суботици какав мислим и ја и слажем се са њеним деловањем да се успостави јесте управо досадашња директорица Нела Тонковић. Није трампила своје мишљење за комфор даљег руковођења овом установом и то је нешто што изузетно ценим и поштујем“, рекао је Саша Вучинић из Демократске странке.

„Чињеница је да је она успела да направи помаке. Направила је помаке, пре свега, због своје личне креативности, инвентивности, вероватно и подршке локалне самоуправе“, сматра Ђорђија Аксентијевић из Покрета за грађанску Суботицу

Представници власти досадашњој директорици стављају на терет измену статута установе, због чега је како тврде пропао конкурс за избог директора, и желе нова лица у културним институцијама града.

„Госпођа директорица је створила такве предуслове у Статуту Савремене галерије да једино она може да буде изабрана за директора“, тврди Јанош Нагел из Савеза војвођанских Мађара.

„Хајде можда неку нову енергију да мало променимо људе. Људи се засите од позиције, па је свака промена и позитивна промена. Мало да промешамо карте, доћи ће људи можда са више ентузијазма и направиће резултат. Они су део заједничког тима и не видим ништа да је спорно“- поручио је градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Осим Савремене галерије, новог вршиоца дужности добила је и Туристичка организација града Суботице. Уместо Неше Радуловића, на тој функцији у наредном периоду биће Александар Медаковић.

Извор : РТВ