ART BIOSKOP LIFKA: FESTIVAL SEĆANJA

Izložbom „Naši umetnici u svetskom filmu“ otvoren je Festival sećanja Art bioskopa Lifka – X Hrizantema, navodi subotica.info.

Plakatima, portretima i pričom predstavljeni su: Ita Rina (Ida Kravanja, 1907-1979), prva i možda najznačajnija filmska diva sa ovih prostora, koja je ostvarila značajnu karijeru dvadesetih godina prošlog veka; Svetislav Ivan Petrović (1894-1962), koji je u četrdesotogodišnjoj filmskoj karijeri ostvario oko 100 filmskih rola u mađarskim, francuskim, nemačkim, američkim, španskim, austrijskim i čehoslovačkkim produkcijama – najviše u periodu između dva svetska rata; Slavoljub Slavko Vorkapić (1894-1976), koji je ostvario karijeru kao filmski teoretičar, montažer i režiser, takođe pretežno u međuratnom periodu.

Master klas „Filmska diva Jelena Žigon“ održala je njena ćerka, Ivana Žigon. Pored biografskih, profesionalnih i porodičnih crtica iz života, filmskih inserata, poezije i pesme, predavanje je sadržavalo i interesantan performans u kojem su ćerka i majka komunicirale preko filmskog platna.

Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, održao je multimedijalno predavanje „Čarli Čaplin – genije filma“. Ovaj sveobuhvatni pregled Čaplinovog života i sveta u kom je živeo i radio, praćen je filmskim insertima, fotografijama i dokumentima.

Prvi dan festivala zaokružen je emitovanjem Čaplinovog filma „Dan zadovoljstva“ uz klavirsku pratnju uživo Marija Radonjića, po partiturama sa početka XX veka, koje je Aleksandar Lifka koristio za muzičku pratnju u svom bioskopu.

Aleksandar Toković, direktor Art biskopa Lifka i domaćin festivala, uručio je zahvalnice Ivani Žigon, Aleksandru Erdeljanoviću i Milanki Kostić, članici Gradskog veća za oblast kulture i informisanja.

Organizaciju Festivala sećanja podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izvor: subotica.info