АЗИЈСКЕ ВОЋНЕ МУШИЦЕ У СРБИЈИ, МОГУЋЕ ОГРОМНЕ ШТЕТЕ

Током претходних неколико година, на нашем подручју је утврђено присуство тзв. „Азијске воћне мушице“, против које за сада нема лека, а може да причини огромне штете.

Наши пољопривредници тешко да могу да разликују ову врсту од осталих воћних мушица које су одомаћене на нашим просторима. Али, како кажу, упућени су да може да причини велике штете на свим воћним врстама које имају танку покожицу плода, и да паразитира у плодовима воћа док је оно још на биљци.

„Азијска мушица“ је штеточина која напада широк спектар воћних врста, као и плодове у фази зрења. Осим директних штета које настају исхраном унутар плода, постоје и индиректне штете због појаве секундарних паразита, гљивица и бактерија, које узрокују трулеж. Стручњаци истичу да је забележено присуство и на територији Срема.

Овај паразит причињава штете непосредно пред бербу, па је зато заштита хемијским средствима искључена. Зато стручњаци препоручују неке друге методе.

Плодови различитих воћних врста, као што су јагоде, купине, малине, брескве, трешње, шљиве, грожђе, идеални су за паразитирање ове „Азијске мушице“, док је главни пут ширења заправо трговина пољопривредним производима.

Извор: РТВ