BAČKA: CENA AJVARUŠE VIŠA I DO 40% NEGO PROŠLE GODINE

Rod paprike ove godine je podbacio na zapadu Bačke. Kako za RTV kaže Goran Milosavljević, jedini uzgajivač paprike iz Kljajićeva kod Sombora, umesto 10 tona „ajvaruše“, ubrao je jedva četiri tone. Vremenski uslovi su krivac zbog toga što će računica biti – nula.

„Što se tiče toploljubivih biljaka poput paprike, patlidžana, lubenice ili krastavaca, letnje vreme se jako loše odrazilo na sam rod, jer ove biljke vole toplo vreme, pa kiša nije pogodovala. Mi imamo sisteme za navodnjavanje, kojima doziramo nivo vlage. Za dobar prinos nedostajalo nam je stabilno vreme i dobra temperatura. Papriku je uhvatila bakterioza, bez obzira na tretiranja. Otpali su joj listovi sa stabljike sve do korena, a pojavile su se i kraste na samom plodu“, objašnjava Milosavljević.

Vreme je uticalo i na kupus, koji je umesto za 90 dana, sazreo već za 60. „Kupus sam rasadio oko 20. juna, u vreme kada su kiše najintenzivnije padale, pa su upravo te padavine veoma povoljno uticale na razvoj i primanje semena, na glavicu, što sa druge strane nije slučaj sa paprikom“, dodaje Milosavlejvić.

Iako je godina za određene povrtarske kulture loša, ovaj proizvođač za svoju robu uvek ima kupca. Prodaje na pijacama u okrugu. Međutim, najavljuje da će cena prvoklasne paprike zbog pomenutih neprilika biti više i do 40% u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: RTV