BAČKA I BANAT: SETVA KASNI ZBOG SUŠE

Ratari u Bačkoj i Banatu zabrinuti su zbog suvog zemljišta, koje im odlaže setvu. Iako kiše u većini mesta nije bilo, a tamo gde i jeste – nije bilo dovoljno, stručnjaci smatraju da jesenje radove ne bi trebalo odlagati:

Naša preporuka je da se setva odvija, jer se mi sad nalazimo u optimalnom roku, a kiša će učiniti svoje. Za naredni period, ukoliko bude padavina dovoljno, treba obratiti pažnju na predstvenu pripremu. Raditi oruđima koja manje isušuju zemljište kao što su recimo razrivači“, rekao je za RTV dr Vladan Ugrenović iz Instituta Tamiš.

Ivan Mandić iz Sombora njive tek priprema za ozimu setvu. Pošto kiše nema, njive priprema redukovanom obradom: „Istanjira se dva puta i to je to. Sreća što sam na ovoj parceli koju spremam za setvu zagrtao kukuruz, pa se bolje tanjira nego da je ravno“.

Manje problema imaju oni poljoprivrednici koji njive đubre stanjakom, jer je zemlja sačuvala više vlage. Ipak, za nicanje pšenice trebalo bi oko 20 litara kiše, dok je na području Sombora tokom ovog meseca palo samo šest  litara,a nekim okolnim lokalitetima i manje.

Poljoprivrednici iz Banata kažu da je sejanje u suvu zemlju opteretilo mašine i povećalo broj operacija, za koje je potrebno dodatno gorivo. Kako naglašava Nikola Pavlov iz Pančeva, dodatni troškovi su potrebni  za ravnanja zemljišta, valjanje, sabijanje da bi se sačuvala vlaga, koja praktično nije ni postojala.

Problem je energija, kao i navodnjavanje, dodaje Lazar Šušnjar: „Korišćenje dizel goriva je je izuzetno skupo, a nemamo subvencije. Dalekovodi prolaze pored njive i preko njive, a ne možemo da ih koristimo, što je mnogo jeftinije. Da se to dovede na njive, veoma je velika investicija za jednog čoveka“.

Vladimir Panić smatra da će najgore biti ako seme dobije količinu vlage da proklija, ali ne i da završi ciklus nicanja. Smatra da će tada sigurno doći do preoravanja ili naknadne setve.

Izvor: RTV