BAČKI PETROVAC – UKUSI I MIRISI MANIFESTACIJE

U Bačkom Petrovcu u okviru manifestacije 57. slovačke narodne svečanosti, subota je obilovala raznim dešavanjima od jutra do mraka. Između ostalog, otvoren je i Vašar umetnosti. A umetnosti je bilo i za oči, i za dušu, i za telo.

Izlagača je bilo i iz Bačkog Petrovca ali i iz drugih mesta Vojvodine. No, da ostanemo pri ukusima i mirisima, tj. umetnosti za naša čula:

Gospođa Ana Paus je došla iz Kovačice. Predstavlja Memorijalni centar Dr Janka Buljika. Njen štand je obilovao peharima, a ona nam je priznala da to nisu svi nego samo pehari koje je dobila u 2018. Neki od njih su i međunarodni. A pehari se dobijaju za umeće spravljanja specijaliteta brinzove haluške. To su knedle koje se prave od krompira, brašnja i soli, a završni ukus im daju slaninica i ovčji sir poreklom iz Slovačke.

Na štandu Katone iz Bačkog Petrovca mogla se za 600 dinara kupiti teglica začina šafran, a Jan Petrik je kisačku sarmu konzervirao u limenke pa je možemo jesti i van zime. Kulena, naravno, svugde u izobilju a o njemu su svake reči suvišne.

Dragan Draganov je iz Belog Blata kod Zrenjanina. Njegova dunjevača iz bureta, stara 5 godina, takođe je odlikovana medaljom. I verujte, posle nje svet postaje mnogo lepše mesto za život.

A onda su ulicom umetnosti naišli gosti iz Slovačke, muzičari. Oni sviraju veoma dugačke tradicionalne drvene instrumente koji se zovu fujara. Putovali su 700 kilometara i prvi put su kod nas. Sve im se dopada.

Ponudiše i njihovu borovičku rakiju. Ta je nešto poput naše klekovače. Tvrde da prva čašica udari u desnu nogu, druga u levu, a tek treća stigne do glave. Pitate se kako smo sve to razumeli jer mi ne znamo slovački a oni ne znaju srpski jezik. E pa lako, uz hranu, piće i muziku, granice se same brišu.

Uzivala u ukusima i fotografisala za vojvodjanske.rs: Vesna Raonić