BADNJE VEČE U GOSPOĐINCIMA

Badnje veče u Gospođincima bilo je ispunjeno mnogim događanjima kao i prethodnih godina.

U holu Mesne Zajednice zvanično je otvorena izložba slika likovne kolonije pod nazivom „Susret kod Bodnarova“, izložene su slike sa 15 likovne kolonije i 18 dečije, ukupno 48 likovnih radova.

Izložbu je otvorio predsednik Mesne Zajednice Boris Straživuk, koji se zahvalio svima koji doprineli da likovna kolonija „Susret kod Bodnarova“, traje već 18 godina.

Posećenost likovne izložbe veoma velika, što govori o sve većem interesovanju gospođinčana za likovnu umetnost i kulturu.

U razgovoru sa njima moglo se zaključiti da su im se izloženi radovi veoma dopali, da je svaki priča za sebe i govori mnogo o sadašnjosti, prošlosti i budućnosti.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i mnogi umetnici koji su stvarali radove kako stariji tako i mlađi.

U seoskoj crkvi Prenos moštiju SV.Stefana Arhiđakona održana je služba Povečerje i jutrenje koju je držao seoski paroh proto-jerej Slavko Pajović.

Na službi je bilo prisutno veoma mnogo vernika svih uzrasta, koji su došli da svojim prisustvom potvrde značaj Badnjeg dana i večeri u našoj tradiciji.

Za ovu priliku odsečena je grana od Badnjaka koja je osveštana i svečanom povorkom izneta iz hrama i bačena u vatru.

Kažu da ovaj običaj datira još iz XIII veka a u vezi je sa ognjištem i vatrom u njemu, spaljivanjem ovog drveta  obeležavan je dolazak Nove godine.Prgršti varnica koje bi tom prilikom letele ka nebu, najavljivale su rodnu i berićetnu godinu.

Vatromet koji je nakon ovog obreda usledio obradovao je sve prisutne, svojom lepotom izazivao je uzvike oduševljenja pred nekoliko stotina Gospođinčana.

Izuzetno hladno veče nije sprečilo ljude da izađu iz kuća i dođu, a što se tiče zagrevanja za to su se pobrinuli, kao i svake godine u šatoru je kuvano vino i deljeno prisutnima bez naknade.

Pokušao sam da vam u ovih nekoliko rečenica prenesem kako je bilo, onaj ko je bio prisutan zna a vi poštovani ako do sada niste bili u Gospođincima na Badnje veče, dođite sledeće godine i uverite se sami.

Za vojvodjanske: M. Živković