Упркос поледици, снегу и хладном ветру, уочи Божића, на новосадским пијацама је гужва. Чак и у касним преподневним сатима суграђани су обилазили тезге са бадњацима, сувим шљивама, кајсијама, грожђем, али и месаре у којима се продаје прасеће и јагњеће месо, без којег се не може замислити божићна трпеза. Како Бадњи дан најављује најрадоснији хришћански празник, прво се почело са припремама за овај важан дан, када се пости.
Дан уочи Божића, осим посних ђаконија, обичај је да се на столу нађу ораси и сушено воће. Суве шљиве коштају између 250 и 300 динара, смокве од 400 до 600, ораси су 600 до 1.000, суве кајсије из Турске око 600, урме око 400.
У рибарницама је такође гужва. Ослић, скуша, шаран, како кажу трговци, продају се најбоље. Килограм неочишћеног шарана је 460 динара, очишћеног 560, димљеног 1.500, а печеног око 1.400 динара. Ослић, зависно од врсте и места куповине, има и различиту цену, а најчешћа је 410, док је скуша 300 динара. Највише обичаја везано је за куповину бадњака, односно грану храстовог или церовог дрвета коју домаћин сече ујутру на Бадњи дан, а увече уноси у кућу и ставља на огњиште. Бадњака има на све стране: на пијачним тезгама, али и испред пијаца и у околним улицама, а коштају од 100 до 200 динара.