БАЈКЕ НА ВИОЛИНИ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Током фебруара и почетком марта ученици нижих разреда у свих 15 насеља у нашој општини били су у прилици да се на часовима музичке културе упознају са музичким инструментом – виолином и да на тај начн буду део пројекта Културног центра Пећинци “Бајке на виолини”.

Како нам је рекао директор КЦ Јован Деврња, пројекат је спроведен у сарадњи са Јеленом Димић Ђукић из Прхова, дипломираним музичким педагогом, која је завршила смер виолину на гудачком одсеку Факултета музичких уметности у Београду.

„Поред похађања Музичко-инструменталне секције у оквиру наше установе, чији су полазници ванредни ученици Музичке школе „Петар Кранчевић“ из Сремске Митровице, деца са територије наше општине имају могућност да и у издвојеном одељењу румске Основне музичке школе „Теодор Тоша Андрејевић“, која функционише у просторијама наше установе, похађају часове солфеђа, клавира, хармонике, тамбуре и гитаре. Овим пројектом утврдили смо да су малишани заинтересовани и за виолину о чему смо обавестили наше сараднике из музичке школе“ – рекао је Деврња.

Музички педагог Јелена Димић Ђукић рекла нам је да је сам пројекат наишао на леп одзив ученика, али и њихових учитеља.

„Деца су имала прилику да се на часовима музичке културе упознају са деловима виолине, начином извођења музике, нотним записима, стварањем музике, пре свега певајући дечје песмице и свирајући ударачке инструменте уз пратњу виолине. Такође, учествовали су у квизу који је подразумевао препознавање музике из познатих Дизнијевих цртаних филмова. На крају сваког часа ученици су могли да се и сами окушају као „свирачи“. С тим у вези, деца су током целог предавања активно учествовала и показала велико интересовање за овај гудачки инструмент. Учитељице свих школа биле су предусретљиве и отворене за сарадњу” – казала је Јелена.

У оквиру пројекта „Бајке на виолини“ спроведено је и истраживање којим је утврђено да је око петнаесторо ученика нижих разреда заинтересовано за похађање музичке школе и учење свирања виолине.

Извор: Општина Пећинци