БАЛ ШИРОКИХ СУКАЊА – БАЛ ШИРОКИХ СУКНЬОХ

Јуче увече, 2. фебруара у просторијама и организацији Културно-уметничког Дружтва „Тарас Шевченко” у Ђурђеву одржан је традиционални Бал широких сукања. Име Бала је и ове године оправдан јер је било дотераних девојака које су носиле свечану русинку широку сукњу, као и баршоњ (црна трака око плетеница коју су носиле девојке), свечану блузу, беле најлонке и црне ципеле. Тако лепе играле су цело вече без обзира да је сукња теша и има вше од пет подсукњи.

На балу су били многи гости из више места Војводине, али и из Канаде. Забављао их је  „Микс бенд” из Русинског Крстура чији су чланови свирали и певали претежно русинске, али и српске народне и забавне песме. Организатори су обезбедили укусну вечеру чорбу, сарму, печено месо и прилоге, колаче и кафу, као и богату томболу са више од двеста поклона. Главну награду, бицикло добила је гошћа из Шајкаша, а међу томболама је било и печено прасе, аранжмани од цвећа, козметичке, пољопривредне и машинске услуге, торте и колачи, разна опрема за рад у кући, дворишту и за стоку, украси за кућу, разне машине и апарати за кухињу, ваучери за коришћење теретане, за лубенице овог лета, младе пилиће, књиге и много других поклона од више него сто спонзора из више места  Војводине, а највише из Ђурђева.  

Позитивно и лепо весеље уз музику је трајало до јутрањих сати, што се увек дешава на овом ђурђевачком Балу.

Пре организације Бала, Управни одбор Друштва је изгласао да ће део средстава са Бала бити поколоњен породици Еделински из Петроварадина чија је кућа изгорела ове зиме. Породица Еделински је једна од истакнутијих која помаже рад ђурђевачког Друштва.  

За војвођанске.рс : Б. Ђурђев  

Вчера вечар, всоботу 2. фебруара у просторийох и орґанизациї Културно-уметнїцкого Дружтва „Тарас Шевченко” у Дюрдьове oтримани традицийни Бал Широких сукньох. Мено Балу и того року оправдане бо було дзивки поприберани до сваточней рускей широкей сукнї котри ше у нїх викруцали цали вечар.

Госцох на балу було з вецей местох Войводинини, та и зоз Канадаи. Забавял их „Микс бенд” зоз Руского Керестура чийо члени котри грали и шпивали преважно руски, алє и сербски народни и забавни шпиванки. Орґанизаторе обеспечели смачну вечеру чорбу, сарму, печене месо и прилоґи, колачи и кафу, як и богату томболу зоз понад двасто дарунки. Главну награду, бициґлу достала госцинска зоз Шайкашу, а медзи томболами було и печене праше, квецово аранжмани, козметични, польопивредни и машински услуги, торти и колачи, рижна опрема за обисце, двор и статок, прикраски за обисце, рижни машини и апарати за кухню, ваучери за хасованє терховню, за ґереґи того лєта, млади курчата, кнїжки и велї други дарунки од вецей як сто спонзорох зоз вецей местох Войводини, а найвецей Дюрдьова.

Позитивне и красне вешелє з музику тирвало да самого рана, як ше то вше случує на тим дюрдьовским Балу.

Пред орґанизацию Балу, Управни одбору Дружтва вигласал же ше часц средствох з Балу подарує фамилиї Еделинскових зоз Петроварадину чийо обисце згорело тей жими. Фамилия Еделински єдна з визначнєйших котра помага роботу дюрдьовского Дружтва.

 

За войводянски.рс : Б. Дюрдєв