BALET SNP U NOVEMBRU

„Žizela“, prvi put u sezoni

U subotu, 10. novembra, „Žizela“, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Pravi romantični balet u dva čina „Žizela“, na muziku Adolfa Adama, biće izveden prvi put u sezoni u subotu, 10. novembra, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19.00 časova.

Već više od 175 godina, od kad je bila praizvedba u pariskoj Operi 1841, ovaj balet predstavlja okosnicu klasičnog baletskog repertoara na svim igračkim pozornicama sveta. Hajneovska priča o devojkama u belim haljinama koje umiru pre venčanja i njihova vilinska, neovozemaljska igra u romantičnom igračkom stilu ostaju za večnost. Na muziku Adolfa Adama i libretu Teofila Gotjea i Vernoa Sen Žorža, ispričana je romantičarska priča o ljubavi između seoske devojke Žizele i grofa Alberta. Prvi čin je pretežno realističan i seoski, dok se u drugom, u noćnom štimungu, potpuno natprirodnom u šumi kraj jezera kada se pojavljuju vile, sukobljavaju dve neumitnosti: ljubav i smrt.

Učestvuju prvaci, solisti i ansambl Baleta, Orkestar SNP, učenici Baletske škole iz Novog Sada. Baletom Žizela, u režiji i koreografiji Milice Jovanović (koreografska redakcija L. Lavrovski po Perou), diriguje maestro Mikica Jevtić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime Mirjana Stojanović Maurič.

foto: SNP

Bajkovita baletska priča o Pinokiju

U utorak, 20. novembra, „Pinokio“, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Raskošan i maštovit klasičan balet „na špic patikama”, Pinokio je osvojio srca publike. Na muziku kompozitora Nodara V. Čanbe, po libretu i u koreografiji Dragana Jerinkića, Pinokio je bajkovita priča, drugačija od Kolodijeve priče o drvenom nestašnom lutku. Na repertoaru je u utorak, 20. novembra, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19.00 časova. U osnovi libreta je Đepetov san, jedna nova koreografska fantazija sa elementima komike, dramskim momentima i muzički uzbudljivim scenama, plesnim deonicama i karakternim igrama. U lakoj i prozračnoj atmosferi otvara se novi svet – svet Morskog kraljevstva sa meduzama, školjkama, sirenama. Kraj ove fantazije je drugačiji i neočekivan…

Diriguje Aleksandar Kojić, scenograf je Dalibor Tobdžić, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič. Učestvuju: solisti i ansambl Baleta SNP-a i Orkestar Opere SNP-a.

foto: SNP

Dva izvođenja „Krcka Oraščića“, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

U četvrtak, 29. novembra – prvi put u sezoni
U petak, 30. novembra

Baletski prvaci, solisti i ansambl će nas igrom uvesti u bajkovitu priču o Krcku Oraščiću, poznatu priču E. T. A. Hofmana i Aleksandra Dime Sina: prvi put u sezoni – u četvrtak, 29. novembra i dan kasnije, u petak 30. novembra, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova. Balet se izvodi u dva čina na muziku P. I. Čajkovskog, prema libretu Marijusa Petipaa, u koreografiji Eldara Alijeva i u režiji Vladimira Logunova, a diriguje maestro Mikica Jevtić. Učestvuju: prvaci, solisti i ansambl Baleta, ženski Hor i Orkestar Opere SNP-a i učenici Srednje Baletske škole, Novi Sad.

Krcko Oraščić se izvodi već 7 sezona, a predstavu je do sada videlo više od 38.000 gledalaca, među njima su najbrojniji najmlađi, koji s nestrpljenjem očekuju da vide junake ove bezbrižne priče… Pisac Hofman piše novu priču, a njegova živa mašta nas prenosi u dom porodice Štalbaum.  Porodica Štalbaum i njihova deca, Klara i Fric, priređuju u svojoj kući proslavu Božića. Usred slavlja, zabavu prekida iznenadni dolazak gospodina Droselmejera. Kao i obično, on oduševljava goste divnim poklonima i čarobnim igračkama i okupljenoj deci priča bajku o Krcku Oraščiću i Vili Šećera. On nas vodi u daleku zemlju po imenu Kraljevstvo slatkiša, gde su živeli zgodni princ Krcko Oraščić i Vila Šećera. Njih dvoje su bili veoma zaljubljeni jedno u drugo i s nestrpljenjem su iščekivali dan kada će se venčati…

Interesovanje publike je veliko jer je reč o baletu kojim se, na svetskim baletskim scenama pa tako i u SNP-u, tradicionalno najavljuju i obeležavaju zimske radosti i magija novogodišnjih praznika.