БАЛКАНОПОЛИСОВА МУЗИКА КАО УНИВЕРЗАЛНА МОЛИТВА

Музички састав „Балканополис” на челу са Слободаном Тркуљом одржао је два концерта 11. и 12. маја у Новом Саду чиме је прославио 20 година свог рада. Ове две деценије су симболично и назвали као верзија – Балканополис 2.0.

За концерте је владало велико интересовање публике из целог региона, а приметно је било да су родитељи на овај спектакл доводили и децу предшколског узраста.

Овај несвакидашњи перформанс публика је имала прилике да слуша пуна три сата, а то време пролети неосетно јер су у њега укључени сви присутни у сали и енергија се подиже до неслућених висина. Уз мало Слобиног дириговања, стотине гласова певају  као једно биће.

Слободан Тркуља то ради врло лако и лепршаво, мада иза тога стоји огроман тимски рад, много искуства, истраживања и експериментисања и лако је само онда кад се доведе до савршенства, па се подразумева као ваздух или вода.

Уметник је користио свој грудни кош као резонантну кутију, чули смо невиђене могућности људског гласа и на десетине инструмената, ходао је кроз публику по столицама све време уз то певајући… Ко мисли да је то лако, нека слободно проба!

Као гости су наступили дечји хор Патријаршије СПЦ „Звонце”, гусларка анђеоског гласа Бојана Пековић (победница такмичења „Ја имам таленат”) а публика је имала прилику да поздрави и уметникову учитељицу Амалију која је прва у њему препознала то нешто на чему даље треба радити. Сваком од нас треба срећа да га неко пронађе и подржи, бар док је млад и док бира стазе којима треба кренути. 

Све у свему, на моменте је изгледало попут музике групе „Енигма” јер музика има универзалан значај, а ова наша балканска је уз то пуна дивних мелодија и украса, класичних, народних и византијских напева. Једина замерка на ток концерта су били рефлектори који су претили да својим сноповима униште мало осетљивије очи на шта су се многи жалили.

Тркуља и „Балканополис” после Новог Сада настављају даље са концертима по Европи и Истоку, а ми се надамо да ће своју музичку, енергетску и спиритуално-молитвену мисију ширити до верзије 5.0 или више.

 

За vojvodjanske.rs : пише и фотографише: В. Раонић