БАНАЋАНИ СЕ УДРУЖУЈУ КАКО БИ СПРЕМНО ДОЧЕКАЛИ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Наш град данас је био домаћин другог радног састанка кооординатора слива “Банатски водотоци”. Састанку су присуствовали представници локалних самоуправа три банатска управна округа, али и Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе. Он је указао да су измене закона о локалној самоуправи омогућиле градовима и општинама да се удружују дуж сливова река, како би предупредили и санирали последице поплава и других ванредних ситуација:

– Потребно је да се донесу политичке одлуке на нивоу локалних Скупштина, а затим приступи обуци кадрова и обезбеђивању средствава за заједничке пројекте. Градске управе чине окосницу система, а поред Цивилне заштите треба да буду укључени и сви други који живе на једној територији. Када дође до ванредне ситуације, сви су подједнако угрожени и морају да знају које су њихове обавезе и могућности. Овом састанку су присуствовали представници локалних самоуправа и надлежних служби које треба да припреме неопходну документацију за доношење политичких одлука – навео је Бошњак. Да је ово веома значајна тема оценио је и градоначелник Кикинде, Павле Марков. Он је рекао да су заједнички састанци и размена искустава важни како би локалне самоуправе спремно дочекале, евентуалне, ванредне ситуације:

-Свесни смо да локалним самоуправа недостају средства важна за реализацију оваквих планова, пре свега, обнову опреме и обуку тимова за реаговање у таквим ситуацијама. Зато је важна сарадња, да смо у прилици да једни другима помогнено и чинимо један национални систем – поручио је Марков. И начелник Севернобанатског округа, Никола Лукач, констатовао је да само удружене, локалне самоуправе могу да се изборе са последицама ванредних ситуација на територији Баната:

-Фокус је сада на банатским водотоцима. Све локалне самоуправе биће у прилици да заједнички, у сарадњи са партнерима из Мађарске и Румуније, конкуришу за средства европских фондова како би обновиле опрему и обучиле људство – изјавио је Лукач.

Извор: Град Кикинда