БАНАТСКИ ПАОРИ ПОДИГЛИ ГЛАС

Мали ратари упозоравају да се прекардашило с концентрацијом власништва над пољопривредним земљиштем и затражили да се уведе земљишни максимум.

У нашем ратарству доминирају монополи који жестоко експлоатишу мале произвођаче и нема слободног формирања цена. Вредност створену у пољопривреди не присвајају они који је стварају, него моћни пољопривредни магнати. Либерализацијом спољне трговине и због привилегованог положаја аграрних монопола губимо суверенитет у производњи хране. Наша обрадива земља ускоро неће служити за прехрањивање домаћег становништва, него за производњу профита страних и домаћих тајкуна. Велике компаније производе храну за светско тржиште, само за оне који имају пара да плате – све ово истакнуто је у разговору зрењанинских ратара прошлог викенда, где они, боље од многих, уочавају и разумеју кључне проблеме у нашој земљорадњи.

На форуму, који је организован у Зрењанину, говорили су најпознатији земљорадници са овог подручја познатог као житница наше земље. Указано је на штетне последице до којих је довела монополизација пољопривреде у Србији. Последњих деценија у Војводини дошло је до рапидне концентрације власништва над пољопривредним земљиштем, па су, како је речено, настале праве латифундије.

Извор: Политика