BANATSKI RATARI: SKLADIŠTARI NAS UCENJUJU PRODAJOM KUKURUZA

Savez udruženja poljoprivrednika Banata upozorava na najnovija, po ratare nepovoljna, dešavanja na tržištu paorske robe. Ovog puta, kažu u udruženju, na meti su skladištara koji pred žetvu kukuruza postavljaju nerealne i nefer uslove – traže da 70 odsto predatog žutog zrna poljoprivrednici prodaju, a da samo 30 odsto zadrže na lageru.

O ovome su, navode, prekjuče obavestili i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića s kojim su razgovarali i o dizelu i ceni suncokreta.

-Pred žetvu kukuruza stvaraju se novi problemi. Reč je o pokušaju skladištara da nas na silu nateraju na prodaju. Uslovljavaju nas da predate količine moraju u većem procentu da budu na prodaju, a u manjem na čuvanju, a da u suprotnom neće primiti robu – kaže za Agrosmart Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Neke su zadruge dobile dopis o uslovima čuvanja kukuruza i tu jasno piše da od ukupnih količina koje uskladištimo moramo 70 odsto da prodamo, a 30 odsto može da ostane na legeru kod njih, dodaje on.

S druge strane, u par zadruga su nam rekli da svako ima svoje uslove skladištenja. Generalno, nema mesta, silosi su puni i ne možemo puno robe da da čuvamo na lageru, kažu skladištari.

-Tako do sada nije bilo, lane je taj odnos bio 50:50. Ali bila je i drugačija situacija jer je kukuruz lošije rodio prošle godine. Sad je to neka vrsta ucene i to kod više skladištara. Ukazali smo na to i ministru, pitali da li je to po zakonu – kaže Vukov.

Dodaje da je cena pala ali da ratari sumnjaju u to da je reč samo o tržišnom momentu koji je uticao na njeno formiranje. Po njegovim rečima, u ministarstvu je ratarima rečeno da postoji verovatnoća da će cena da se koriguje, da ima potražnje van države i da je to berzanska roba za koju ima tražnje, ali kod skladištara uslovi su neopravdani.

U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata naglašavaju i da nisu zadovoljni rešavanjem pitanja skupog dizela.

-Rečeno nam je da se čekaju razgovori sa MMF-om posle 20. septembra, što nas zabrinjava i plašimo se da su to izgovori i sakrivanje iza nekih drugih stvari. Brine nas i mogućnost da rešenje bude u vidu regresa, da se neka količina regresira, a to nije rešenje. Mi smo za to da se donese zakon o povraćaju akzice na gorivo u poljoprivredi, kakav smo nekad imali. Potrebno je zakonskom regulativom to rešiti jer to je jedino trajno i ispravno. Ne tražimo da nam država išta da već samo da nam ne uzima, a uzima po svakom litru. Poljoprivreda jednostano ne treba da plati akcizu i to bi bilo nedvosmisleno i najbolje rešenje – poručuje Vukov.

Na sastanku u Minstarstvu poljoprivrede bilo je reči i o ceni suncokreta. Ratarima je rečeno da su mehanizmi minisarstva u tom pogledu ograničeni i da to rešava Komisija za zaštitu konkurencij, koja bi krajem ove nedelje trebalo da objavi rezultate, odnosno kaže da li je bilo zloupotrebe tržišnih pozicija pri otkupu ove uljarice.

Izvor: agrosmart