БАЊА ВРДНИК НА ДРУГОМ МЕСТУ ПО ПОСЕЋЕНОСТИ У СРБИЈИ – ВРДНИК ИСПРЕД СОКОБАЊЕ

Врдник је и пре очекивања постала друга бања у Србији по посећености, претекавши Сокобању, подаци су Републичког завода за статистику. Председник Општине Ириг, Тихомир Стојаковић, недавно је изразио очекивања да би се такав резултат могао остварити у наредној години. Ипак, како каже, напори свих укључених у развој туризма на овом подручју дали су резултате и Врдник позиционирали иза Врњачке, а испред Сокобање.

-Стратешко опредељење Општине Ириг је развој туризма и овај резултат је показатељ да идемо добрим путем. Заједно са Туристичком организацијом Општине Ириг и свим осталим чиниоцима на покрајинском и републичком нивоу свакодневно плански унапређујемо туристичку понуду, административно и инфраструктурно. Није лако остварити овакав резултат и бити испред Сокобање, али овакав резултат нас обавезује да будемо још бољи и у наредним годинама покушамо да будемо и на првом месту. За овај успех велику захвалност дугујемо Влади Републике Србије и Покрајинској влади, рекао је Тихомир Стојаковић, председник Општине Ириг.

Само у 2023. години у Општини Ириг је боравило укупно 89.873 туриста, од чега 64. 252 домаћих и 25.621 иностраних. У 2023. години остварено је 220.027 ноћења, од чега су домаћи туристи остварили 157.380, а инострани 62.647 ноћења. У протеклој години бележи се рекордан број долазака туриста и остварених ноћења, гледајући у односу на 2022.

-Овај резултат није остварен без великог рада. Учешће на сајмовима туризма широм региона, добро испланиран и пласиран маркетинг, координација са свим пружаоцима туристичких услуга и смештаја, а посебно континуирано унапређење туристичке инфраструктуре су довели до новог рекорда, рекао је Драган Драгичевић, директор Туристичке организације Општине Ириг.

Важно је напоменути да је у последњих неколико година Министарство туризма одобрило и финансијски подржало много пројеката за изградњу туристичке инфраструктуре, а почиње и изградња пречистача отпадних вода у Врднику захваљујући средствима Покрајинске владе. Паралелно са тим се свакодневно унапређују смештајни капацитети, а први носилац развоја туризма деценијама уназад је и Специјална болница за рехабилитацију „Термал“.

-Специјална болница за рехабилитацију “Термал“ има 90 лежаја за пацијенте за реуматска и обољења локомоторног система. Али чињеница је да располажемо и са 190 комерцијалних лежајева и могу рећи да код нас туристичка сезона траје током читаве године и да се тражи кревет више, све захваљујући и доброј сарадњи са Општином Ириг и Туристичком организацијом. Чак имамо и склопљене уговоре са приватним смештајима у околини. Главни циљ нам је да након што легализујемо други и трећи спрат, повучемо средства са виших нивоа, баш захваљујући овим резултатима, за реновирање и прављење новог конгресног центра и нових етажа, каже Драган Косовац, директор СБР „Термал“ Врдник.

„Термал“ је почео, а „Премиер Аqуа“ и „Фрушке Терме“ су врднички туризам раширили и ван граница наше земље. С тим у вези формира се и такозвана Нова бања.
Извор: Општина Врдник