BEECONNECTED, ŠANSA ZA POTENCIJALNE PČELARE

BeeConnected kroz svoje aktivnosti prema principima socijalnog preduzetništva radi na konkretnim koracima koji doprinose podizanju svesti o važnosti pčela za sistem proizvodnje hrane, za biodiverzitet i za očuvanje životne sredine.

Inicijatori projekta BeeConnected su ekološka organizacija Ekonaut, dizajn inkubator Nova Iskra i kompanija Happy Honey, u saradnji sa ambasadom Švedske, a projekat je predstavljen srodnim organizacijama, društveno odgovornim kompanijama i pojedincima.

Događaj je otvorio ambasador Švedske Jan Lundin, koji je istakao da Švedski institut i ambasada Švedske žele da sarađuju sa Srbijom na projektima u vezi sa hranom, gde već imamo saradnju kada je u pitanju izvoz maline u Švedsku, ali i na projektima kao što su inicijativa Food for Tomorrow i projekat Bee Connected.

– Hrana je neka crvena nit za veliki dijapazon saradnje između Srbije i Švedske. Osim malina, koje su glavni izvozni proizvod za Švedsku, ovde postoji veliki potencijal koji je do sada neiskorišćen i na tome ćemo raditi. Smatram da postoje brojne mogućnosti saradnje između malih i srednjih preduzeća naše dve zemlje u sektoru hrane – rekao je ambasador Švedske Jan Lundin.

Kompanije koje bi se uključile u posao sa pčelama bi na jednu godinu dobile korišćenje košnice, koje bi tokom tog perioda rentirale, dok bi ih iskusni pčelari učili da ih održavaju, i da od meda dobiju ostale proizvode, koje bi zatim koristila sama kompanija, objasnio je za eKapiju Miljan Peljević, suosnivač Nove Iskre.

– Ideja nam je da to bude poligon za obuku mladih potencijalnih pčelara. To mogu biti mladi ljudi, koji nemaju posla, ili koji do sada nisu imali iskustva, ili nisu imali gde da nauče. Cilj nam nije samo Beograd, već i ostali gradovi u Srbiji ail i šire. Nalgasio bih da je ovo regionalni projekat, jer ne možemo samo sačuvati prirodu kod nas a da ne vodimo računa o drugima – zaključio je Peljević.

Štiteći pčele, štiti se lokalni biodiverzitet

Inače, tokom sezone u 2019. BeeConnected će obučavati nezaposlene osobe kroz praktičan rad sa iskusnim pčelarima – mentorima, kako bi i nezaposleni savladali potrebne veštine i postali pčelari. Inicijativa “Food for Tomorrow” bavi se umrežavanjem organizacija, individualaca i grupa koji se bave konceptom “zelene hrane” i koji su zainteresovani za održivost sistema hrane na različitim nivoima.

Podsetimo, projekat BeeConnected, deo je švedske inicijative “Food for Tomorrow” i ima za cilj uključivanje i informisanje šire javnosti o problemima sa kojima se globalno i lokalno suočavaju pčele i drugi insekti oprašivači. Štiteći pčele, štiti se lokalni biodiverzitet, životna sredina i naše zdravlje koje zavisi od pristupa raznovrsnoj ishrani.

Od stotinu najviše upotrebljavanih biljaka u ljudskoj ishrani, pčele oprašuju njih 70, što znači da dve trećine naše ishrane zavisi upravo od pčela.

Izvor: ekapija