BELGIJA NAJVEĆI IZVOZNIK PIVA U EVROPI

Belgija je najveći izvoznik piva u Evropi prema rang listi Evropske federacije pivara, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Beligum) i dodao da je Belgija prvi put prva na spisku, dok je do sada Nemačka bila poznata kao najveći evropski izvoznik tog pića. 

Belgija je 2017. imala izvoz od 15,8 miliona hektolitara piva ispred Nemačke koja je na drugom mestu sa nešto manje – 15,75 miliona hektolitara piva. Belgija je tako prvi put premašila Nemačku. Na trećem mestu je Holandija sa izvozom od 14,14 miliona hektolitara piva.

Iako je Belgija najveći izvoznik, ta zemlja nije najveći proizvođač piva. Belgija proizvodi oko 20 miliona hektolitara piva godišnje, od kojih je 70 odsto za izvoz. Nemačka najviše proizvodi pivo sa oko 93 miliona hektolitara godišnje.

Belgija je inače poznata po širokom spektru ukusa piva, od ekstremno kiselog do gorkog, koje se proizvodi u gotovo svakom gradu i selu u toj zapadnoevropskoj državi u kojoj živi oko 11 miliona ljudi.

Belgija najviše izvozi pivo u druge evropske zemlje, a Francuska je zemlja koja najviše kupuje to pivo, dodao je portal.

Fokus na Belgiju je podsetio da je beligijsko pivo od 2016. na spisku nematerijalne kulturne baštine čovečanstva Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Istorija belgijskog penušavog napitka, koje se veliča na slikama Pitera Brojgela i u mnogim pesmama, proteže se vekovima unazad do sredjovekovnih monaha.

Izvor: Danas