БЕОЧИН – ПОЧЕЛА 47. СМОТРА АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА СРЕМА

У среду, 17. априла у Културном центру општине Беочин почела је 47. „Смотра аматерских позоришта Срема“ која је ове године окупила аматерска позoришта из готово свих сремских општина.

Фестивал је отворен представом „Поданик“ Аматерског позоришта КУД „Бриле“ из Беочина која је рађена по тексту Ивана М. Лалића, у режији Секуле Петровића.

На вечери отварања публику су поздравили председница општине Беочин Биљана Јанковић, директорка Културног центра општине Беочин Тања Дрљача и секретар Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине Саво Мучибабић.

Према речима председнице општине Беочин Биљане Јанковић, oвај фестивал је прилика за Беочин да још једном постане позоришна престоница Срема али и да најави сезону бројних културних дешавања чији ће носилац бити Културни центар општине Беочин и локално Културно уметничко друштво „Бриле“.

„Овај фестивал је прилика за наш град и Центар за културу општине Беочин да покажемо какви смо домаћини и колико смо поносни на традицију одржавања „Смотре“ код нас. Подсетићу, да континуитет аматерског позоришта у Беочину данас постоји захваљујући истрајном раду културно-уметничког друштва „Бриле“ које има пуну подршку Општине Беочин и на чије смо представе и програме веома поносни. У години када они обележавају 80 година свог постојања верујем да је важно да најавимо и друге програме као и да апострофирамо захвалност и поштовање које осећамо према свим културним радницима и нашим суграђанима који уз много љубави и одрицања раде на продукцији културних садржаја, едукацији најмлађих суграђана али и неговању традиције, културе и обичаја овог дела Срема.“, истакла је Јанковић.

Рад овогодишње „Смотре“ у Беочину прати и жири публике који чине Јелена Викторова, Исмет Адемовски и Милоје Кнежевић а они су синоћ доделили и прва признања глумцима аматерима. За најбољу глумицу проглашена је Вида Ђурић за улогу Ксеније Павловић док је Душко Тешановић проглашен за најбољег глумца за одиграну улогу Јована Станивука у представи „Поданик“.

У наредним данима публика ће имати прилику да погледа још десет аматерских представа од којих је девет у такмичарском делу док ће представа „Бајка о позоришту“ у изведби позоришта „Раша Павловић“ из Уба, бити играна у част награђених на самом затварању фестивала, 24. априла. Исте вечери, селектор 47. „Смотре аматерских позоришта Срема“ књижевник, позоришни и ТВ редитељ Милан Белегишанин, прогласиће најуспешнија остварења и доделити награде и признања.

У наредним данима публика ће моћи да ужива у аматерским остварењима која нам доносе позоришта из Инђије, Сурдука, Пећинаца, Шида, Руме, Сремске Митровице, Старе Пазове и Нове Пазове.

Организатор догађаја је Културни центар општине Беочин и Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине.

Покровитељ фестивала је Општина Беочин.

Улаз на све позоришне представе је бесплатан.

фото: Исмет Адемовски, Милан Живковић

Извор: Општина Беочин