БЕОГРАЂАНИМА ПРЕДСТАВЉЕН ВЕСПРЕМ, ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ

Мађарски град Веспрем са својим регионом, овогодишња је „Европска престоница културе”. Према речима његових представника, изговорених на промоцији у Београду, овај град ће настојати да програми који су припремљени за ту прилику остану као његово трајно наслеђе.

На представљању програма „Веспрем-Балатон – Европска престоница културе 2023” у Мађарском културном центру „Collegium Hungaricum”, у свом поздравном обраћању новопостављени амбасадор Јожеф Мађар је истакао жељу Веспрема да заблиста својим програмима.

Мађарски амбасадор је пожелео и да грађани Србије ове године посете Веспрем и упознају се са његовим садржајима и вредностима, као једног од најстаријих градова Мађарске, престонице из 10. века и седиште првог универзитета.

Представник Веспрема Михаљ Милер је подсетио да град има око 60.000 становника, а регион Бакоњ-Балатон око 300.000, и да су се располажући богатим културним наслеђем у више наврата кандидовали за „Европску престоницу културе”. Навео је да је за Веспрем важно да година проведена као „Европска престоница културе” буде успешна и продуктивна, јер је један од циљева да уђу међу 20 најпривлачнијих градова за живот у Европи.

Извор: снновине