БЕОГРАЂАНКА ОСТАЛА БЕЗ ТРИ СКУПА САТА

Цариници су на аеродрому “Никола Тесла“ 24. априла 2018. године запленили три ручна часовника познатих произвођача „ролекс“ и „шафхаузен“, чија је вредност процењена на преко 27.000 долара. 

Прекршај је откривен када се 53-годишња Београђанка која је допутовала летом из Стокхолма, по преузимању пртљага упутила у зелени контролни пролаз, што значи да је сматрала да са собом не носи ништа што би требало да пријави. То је потврдила и у разговору са цариником.

Царински службеник је ипак одлучио да њен пртљаг прегледа, најпре на скенеру за пртљаг, а потом и детаљно. Како је на слици са скенера уочио да се у једном од кофера налази нешто налик на кутије, замолио је путницу да отвори пртљаг у коме је пронашао три оригиналне кутије од сатова, од којих је једна била празна. У друге две налазила су се два ручна часовника – женски „ролекс“ и мушки „шафхаузен“.

Пошто је цариник инстистирао на томе да сазна где је сат из треће, празне кутије, путница је показала „ролекс“ који је носила на руци. На њему је још увек била заштитна фолија на копчи, тако да је било очигледно да се ради о новом часовнику.

Против Београђанке, која се бави угоститељством и поседује и шведски пасош, покренут је прекршајни поступак због непријављивања робе чија вредност прелази дозвољни лимит од 100 евра.

Управа царина настоји да свим комуникационим каналима информише путнике о њиховим правима и обавезама приликом уласка у земљу, како би се предупредиле и избегле непотребне непријатности. Основно правило приликом преласка границе је да пријавите све што мимо личног пртљага носите са собом, а вредније је од 100 евра, као и новац преко 10.000 евра.