BERBA KUKURUZA U SREDNJEM BANATU U PUNOM JEKU

Berba kukuruza u Srednjem Banatu, počela je još pre više od 10 dana. Razlog su visoke temperature, koje su ubrzale zrenje kukuruza, pa su rane sorte dodatno poranile. Ovaj posao je nekada u avgustu bio izuzetak, a danas je realnost za male proizvođače, koji u ovom kraju imaju pod žutim zrnom ukupno 83.000 hektara.

Neki od njih su već obrali rod. Svetislav Marinac iz sela Kumane kaže za RTS: „Kukuruz je suv, pa može da se bere. Na poljima ima još onog koji je za siliranje, ali su počele krađe, pa mora da se sklanja“. Da nema tajnog recepta za brzo zrenje i da je za sve „kriva“ temperatura potvrđuje Radoslav Berar iz Melenaca: „Njive su đubrene stajnjakom. Bacio sam mešano đubrivo, fosfor i 120,130 kilograma uree po jutru.“

Očekuje se rekordan rod kukuruza

Ipak, nema razloga za brigu, jer se većinom radi o hibridima, koji u ovakvim godinama daju nešto više prinose, jer imaju robusniju biljku i krupniji klip. U Srbiji je ove godine kukuruzom zasejano oko 900.000 hektara  – 20% manje nego pre nekoliko godina. Međutim, manje površina nadoknadiće duplo bolji rod od prošlogodišnjeg.

„Rod kukuruza će ove godine biti rekordan. Očekuje se između sedam i osam tona po hektaru, u proseku, ali me ne bi iznenadilo da ta brojka bude i veća. Nedavno je selu Laćarak prvo branje dalo12 tona kukuruza po hektaru“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: RTS