БЕСМРТНО ДЕЛО НАШИХ СЛАВНИХ ПРЕДАКА!

Поводом века од одржавања Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена и доношења историјске одлуке о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, више стотина српских радикала, предвођених покрајинским посланицима, са државним и страначким заставама прошло је улицама Новог Сада. Српска радикална странка положила је венац на споменик Јаши Томићу и на спомен – плочу на згради у којој је одржана Велика народна скупштина.

 „Величанствено, бесмртно дело наших славних предака не бледи ни данас, после једног века од историјских одлука Румске и Велике народне скупштине у Новом Саду о присаједињењу Срема, Баната, Бачке и Барање матичној српској држави. Оно је једнако сјајно и величанствено данас, као и те 1918. године. После албанске голготе и пробоја Солунског фронта јуначка српска војска је у незаустављивом налету ослобађала град за градом широм српске Војводине доносећи слободу српском, али и буњевачком, словачком, шокачком, русинском и свим другим народима.  Кључну политичку улогу у историјским догађајима из новембра 1918. године, одиграли су српски радикали на челу са великим народним трибуном Јашом Томићем. Одлуке Румске и Велике народне скупштине у Новом Саду су наша, радикалска тековина и ми смо на њу поносни, љубоморно је чувамо. Захваљујући чврстом, одлучном и непоколебљивом ставу Јаше Томића да “прво треба обући српску кошуљу, а потом, евентуално, југословенски капут”, избегнута је велика трагедија, која би, неминовно, задесила српски народ на овим просторима током 20. века. Да не беше Јаше и радикала, ови простори данас сигурно не би били у саставу Републике Србије. И данас, готово век после његове смрти, фалсификујући историјске чињенице на све начине настоје да дискредитују Јашу Томића. Смета им Јаша, као симбол српске Војводине, смета им као симбол присаједињења Бачке, Барање, Баната и Срема матичној српској држави. Ми, српски радикали, смо поносни што баштинимо традицију српских радикала Јаше Томића и на нама је задатак да одбранимо тековине наших славних предака и сачувамо српску Војводину у оквиру српске државе. Нека је слава јуначком српском сину Јаши Томићу и његовом бесмртном делу.” – рекао је испред споменика Јаше Томића, Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

У Дунавској улици, испред куће у којој је рођена Милица Томић, кћерка Светозара Милетића и супруга Јаше Томића, присутнима се обратила Марина Недељковић, одборник Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада. 

„Историја памти да су на дан Велике народне скуштине, пре тачно сто година, жене први пут у модерној Европи имале права гласа и политичког одлучивања. Теза да је једна од њих, Милица Јаше Томић, тобоже била „феминистичко-еманципаторска активисткиња“ и „боркиња“ је један од највећих историјских фалсификата који се ових дана волшебно потура јавности. Милица јесте била ванвременски борац за описмењавање и еманципацију жена, али је то, пре свега раме уз раме са својим супругом Јашом, чинила у духу тежњи ка националном ослобођењу и уједињењу ових крајева са матицом Србијом. Сврставање Томићеве у исти кош са данашњим представницима феминистичког прозападног покрета и озлоглашених невладиних организација представља обично ругање са историјом и традицијом, како града Новог Сада, тако и српског народа. “ – истакла је Марина Недељковић. 

„Имена 757 делегата на Великој народној скупштини су златним словима уписана историју ових простора. Одлукама Румске и Велике народне скупштине у Новом Саду, српски народ северно од Саве и Дунава, коначно је скинуо аустроугарски јарам, дочекао слободу и досањао вишевековни сан о животу у јединственој српској држави. Српска радикална странка се оштро противи неуком, неспретном и на бази историјског фалсификата заснованом предлогу, којим се 25. новембар промовише у некакав Дан Војводине. Ми предлажемо да се 24. и 25. новембар утврде за државни празник, као Дани присаједињења, јер одлуке донете на Румској и Великој народној скупштини по свом значају превазилазе оквире регионалне аутономије, то су одлуке од националног, државног значаја. Српска радикална странка захтева да се исправи историјска неправда према братском буњевачком народу, стављањем ван снаге срамног асимилаторског акта из 1945. године, којим су Буњевци и Шокци присилно претварани у Хрвате.  По угледу на славне новембарске дане из 1918. године, Српска радикална странка је уверена да ће ускоро доћи генерација која ће ослободити Косово и Метохију, присајединити Републику Српску и Црну Гору, ми сањамо о дану када ће Република Српска Крајина поново бити најзападнија српска држава. Нека живи величанствено дело наших славних предака на многаја лета.“ – поручио је Ђурађ Јакшић на Тргу слободе, испред зграде у којој је одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена.