BESPLATAN SOFTVER ZA ORGANSKE PROIZVOĐAČE Po prvi put u Srbiji, poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom imaju mogućnost besplatnog korišćenja jedinstvenog softvera, koji će im omogućiti da modernizuju poslovanje i smanje administrativni teret koji pada na proizvođače u organskoj poljoprivredi, ističe u saopštenju Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)

Jedinstveni softver pod nazivom Agrolife, razvila je firma Greensoft, a besplatno korišćenje u Srbiji, u okviru programa Nemačko-srpske razvojne saradnje, omogućio je GIZ. Obuke proizvođača i kontrolnih organizacija za korišćenje ovog softvera, takođe uz podršku GIZ, počinju u martu 2018. godine.

Kako se navodi u saopštenju, planirano je da do kraja godine oko 70 odsto organskih proizvođača u Srbiji pređe na ovakav način vođenja dokumenata.

Organskim poljoprivrednicima administrativni deo poslovanja predstavlja veliki, nekad i nesavladiv deo posla, jer su administrativne obaveze u toj oblasti poljoprivrede složenije. Namera da posluju savremeno i prema zakonskim propisima, često se vrati kao preveliki teret, jer im vođenje zapisa i sastavljanje izveštaja za kontrolne organizacije i državne organe, oduzima dragoceno vreme i sredstva, u slučajevima kada plaćaju profesionalne usluge.

Softver Agrolife, obezbeđen u okviru projekta Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD), koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, potpuno besplatno sada mogu da koriste svi organski proizvođači, ovlašćene sertifikacione kuće, kao i Direkcija za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj softver omogućava korisnicima unos podataka u digitalnu bazu i redovno digitalno ažuriranje, što smanjuje utrošak vremena i energije koji su do sada ulagali u vođenje zapisa i sastavljanje izveštaja za kontrolne organizacije i Ministarstvo poljoprivrede.

Takođe, olakšava im praćenje administrativnih aktivnosti i aktivnosti u polju, a smanjuje mogućnost grešaka. Ovlašćenim kontrolnim organizacijama, Agrolife softver ubrzava i olakšava rad i znatno smanuje obim posla, naglašava se na kraju saopštenja GIZ-a.

Izvor: Agronews