BESPLATNA PROJEKCIJA FILMA „NESTANAK HEROJA“

Pozivamo vas da nam se pridružite na projekciji filma „Nestanak heroja“ Ivana Mandića, u subotu, 29. decembra, u 19h, u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Dokumentarni film „Nestanak heroja“ premijerno je prikazan 2009. godine. Film govori o godinama prisutnim praksama revizionizma kroz preimenovanje ulica širom Srbije. Kako je i Zrenjanin trenutno u ovakvoj situaciji, kako su i naši građani u situaciji da nemaju nikakvu moć odluke povodom ovakvih zbivanja, vreme je da se barem filmski suočimo sa time. 

Oslanjajući se na prošlost, autor preispituje današnji odnos građana i vlasti prema herojima i mehanizmima po kojima je neko (ne)podoban da neka ulica nosi po njemu ime. Film obuhvata temeljnu istorijsku građu, razgovore sa potomcima ljudi po kojima su ulice nekada nosile ime, razgovore sa građanima tih ulica koji najčešće nemaju nikakvu moć odlučivanja, ali i sa komisijama koje se time bave.

Pozivamo vas da nakon projekcije ostanete na razgovoru sa autorom.
Ivan Mandić je rođen 1976. godine u Beogradu. Diplomirao je elektrotehniku, a nakon toga upisuje postdiplomske studije medija i marketinga. Prve filmove snimio je u Akademskom filmskom centru Beograd. Autor je brojnih dokumentaraca, uključujući filmove „Nestanak heroja“, „Problem percepcije“ i „Voli vas vaša Sexymaja“. 

Ulaz je, kao i uvek, besplatan.

 

trejler: https://www.youtube.com/watch?v=8Ot3QdScGgM

 

Nadamo se da se vidimo i srećni praznici!

 

Kino klub Zrenjanin