БЕЗ ГУЖВИ НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА

Током предстојећег викенда очекује се појачани прилив путника, страних и наших држављана на привременом раду у иностранству, који користе слободне дане за ускршње празнике. Царинска служба Србије због тога спроводи све расположиве мере како би се путници што мање задржавали на граничним прелазима.

Иако за сада на прелазима нема гужве, очекује се да ће током дана доћи до појачане фреквенције саобраћаја због пристизања све већег броја путника и возила.

Према информацијама са терена на граничном прелазу Батровци нема застоја ни у теретном саобраћају на излазу из земље, пошто је стање је нормализовано, након што се јуче услед појачане контроле хрватских граничних служби пред католички Ускрс теретни саобраћај одвијао отежано. На излазу из Србије се тада формирала колона од готово 400 камиона који су током протекла 24 часа изашли из наше земље и несметано наставили пут.

Свима који планирају путовање у периоду ускршњих празника саветујемо да се претходно информишу о стању на граничним прелазима, како би избегли оне најфреквентније, зато што за сваки од њих постоји неколико алтернативних, мање оптерећених прелаза. На ударним прелазима, као што је Хоргош, биће отворене све траке на улазу (шест за путнички и једна за аутобуски саобраћај), а смене ће бити појачане додатним бројем службеника. Уместо преко Хоргоша, током највећих гужви боље је користити прелазе: Ђала, Бачки Виногради, Бајмок или Келебија. Алтернатива увек оптерећеним Батровцима је Шид, а за Прешево је то гранични прелаз Прохор Пчињски.

Подсећамо да држављани Републике Србије имају повластицу за унос робе у вредности до 100 евра у динарској противредности. Са собом можете носити и робу вреднију од наведеног лимита, али онда та роба подлеже наплати дажбина. Уколико са собом носите робу до укупне вредности од 3000 евра у динарској противредности, за коју је јасно да је намењена за личне потребе, а не за даљу препродају, на граници ће бити примењен тзв. “скраћени царински поступак“ који се спроводи уз јединствену стопу царине од 10% и стопу ПДВ-а која је у највећем броју случајева износи 20%.

Обавезно пријавите новац који носите са собом, уколико је реч о суми већој од 10.000 евра у било којој валути, како бисте касније могли несметано из земље да изнесете ту суму или њен неутрошени део. Приликом уноса готовине у износу већем од 10.000 евра потребно је само да на граничном прелазу попуните Образац пријаве преноса физички преносивих средстава плаћања преко државне границе и добијете потврду да сте новац приликом уласка у земљу пријавили.

Детаљније информације о важећим прописима у путничком промету налазе се на сајту царинске службе www.carina.rs, у рубрици “Питања и одговори“.

 

СРЕЋНЕ УСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ УПРАВА ЦАРИНА СРБИЈЕ!