БИЦИКЛИСТИ ЖЕЛЕ ВИШЕ ПРОСТОРА ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ

БИЦИКЛИСТИ ЖЕЛЕ ВИШЕ ПРОСТОРА ЗА БЕЗБЕДНУ ВОЖЊУ

Господари саобраћајница у Врбасу, барем на сат у само једном дану у години, у четвртак су били бициклисти. Још једна акција у оквиру Европске недеље мобилности, која траје од 16. до 22. септембра, јуче је донела промоцију безбедне вожње бицикла, а стотинак бициклисти свих узраста послали су јавности и надлежним органима снажну поруку да постоје и да им је потребна подршка за сигурну употребу превозног средства које чува здравље, не загађује околину, не заузима велики простор, не угрожава саобраћај…

„Ово је прилика да укажемо на проблеме пешака и бициклиста у нашем граду. Не ради се о дневној проблематици већ о теми којом се морамо позабавити дугорочније. Потребно је избећи неједнак третман код планирања и коришћења јавног простора, ставити нагласак на безбедност и бољи квалитет инфраструктуре, обезбедити пешацима и бициклистима сигурно кретање кроз окружење које се гради и развија по њиховој мери, али не и на уштрб других“, рекао је Александар Николић, један од организатора Европске недеље мобилности који је јуче предводио критичну масу бициклиста.

Како неке од конкретних мера које се могу предузети у скорој будућности, а које ће се у облику захтева наћи и пред руководством општине Врбас, организатори акције, уз подршку свих учесника, истакли су да је неопходно покренути поступак израде техничке документације за реконструкцију и изградњу бициклистичке и пешаке стазе у индустријској зони и повезивање Врбаса и Куле бициклистичким стазама, затим решити проблем реконструкције пружног прелаза за пешаке и бициклисте на прузи Београд – Суботица, у улици Кларе Фејеш Мире, повећати број бициклистичких паркинга и паркинга са видео надзором, те прилагодити пешачку инфраструктуру у складу са законским решењима лицима са посебним потребама. Такође, они сматрају да је потребно изградити квалитетне тротоаре и пешачке стаза са минималном ширином од два метра, вратити централне градске зоне пешацима, повећати број зелених и парковских површина, као и покренути поступак израде планске и техничке документације за уређење приобаља канала ДТД изградњом пешачких и бициклистичких стаза, са спортско рекреативним садржајима.

Извор: Општина Врбас

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: