БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА ИЗМЕЂУ КИКИНДЕ И НАКОВА ДОБИЈА ЛЕД РАСВЕТУ И ВИДЕО НАДЗОР

Саша Танацков, члан Градског већа за привреду и инвестиције, потврдио је да се у току инсталирање соларне лед расвете поред осам километара дугачке бициклистиче стазе између Кикинде и Накова. Он је прецизирао да је предвиђено постављање 280 стубова, а поред расвете је планирано и да ова бициклистичка стаза буде покривена видео надзором. Двосмерна бициклистичка стаза је изграђена у склопу прекограничног ИПА пројекта “Унапређење повезаности Баната 2” који су реализовале Румунијa и нашa земљa:

-Расвета и видео надзор ће допринети да безбедност бициклиста буде још већа. Захваљујући овој стази, смањен је број саобраћајних незгода у којима су бициклисти страдали или су задобили телесне повреде. Бициклисти се више не крећу државним путем. У оквиру овог ИПА пројекта је планирана и реконструкција државног пута до граничног прелаза Наково Лунга. Потпуно ће бити реконструисана деоница у дужини од 1,8 километара, а са “Путевима Србије”, водећим партнером, воде се преговори да се рехабилитује и преосталих шест километара- најавио је Танацков и подсетио да су захваљући ИПА пројекту “Унапређење повезаности Баната 1” изграђени сви недостајући садржаји на срспкој страни граничног прелаза. У следећем циклусу, од 2021. до 2027. године, сви досадашњи парнери из Румуније и Србије, реализоваће велики инфраструктурни пројекак који се такође тиче бициклистићких стаза:

-То значи да би на територији града Кикинде требало да буде изграђена још једна бициклистичка стаза, у дужини од око 6,1 километар, а у новоцрњанској општини, од граничког прелаза Српска Црња Жомбољ, до насељеног места Нова Црња још једна бициклистичка стаза. И у туристичком смислу, очекујемо бенефите од ових стаза- казао је Танацков и додао да ће најављени пројекат изградње нових бициклистичких стаза, у случају Кикинде, износити око 755.000 евра.
 Извор: Град Кикинда