БИЦИКЛОМ ПО БАНАТУ, ПРОМОЦИЈА У ПЛОЧИЦИ ЊЕГОВОГ ДЕТИЊСТВА

Душан Дуле Милојков, неуморни промотер здравих стилова живота и вожње на два точка, бициклом,у уторак 16. априла је у Плочици, месту свог детињства и најдражих успомена на те безбрижне дане, промовисао своју последње написану књигу – путопис „Бициклом по Јужном Банату без динара у џепу“ и филм о тој авантури из 2016. године.

У сарадњи са директорком школе у Плочици, Живанком Јованов Петровић, Милојков је заинтересованим мештанима, међу којима је било највише основаца, представио путопис са једног од најдражих путовања, јер је бицикл возио стазама свог завичаја, пробудивши по ко зна који пут дечака у себи, који је најлепше дане детињства провео у „чистој плочичкој прашини“. О томе како треба разумети ову књигу, рецензент Зоја Младеновић је написала: „Све је могуће када сањате и желите, само одлучите. Дечак и сањар Душан је био храбар и одлучан да своје снове и свој живот живи онако како он жели. Сада кренимо са њим на путовање у прошлост, у његово детињство, младост, у његове снове које је остварио. Дечак сањар који је схватио да је важно живети свој сан.“ Присутнима је о путопису говорио и професор Бранислав Јелић, а Живанка Јованов Петровић читала је одломке из књиге који се односе на Плочицу, између осталог и ово: „Много лепих успомена вежу ме за родну кућу. Били су то дани када сам научио да млађи требају да помажу старијима. Свако јутрo током школских распуста бака ме је будила како бих на испашу под брегом на крају села пратио краву Ружу. То ми се баш допадало. Није ми било тешко да из дворишта у којем сам и проходао истерујем краву. На путу до пашњака, учио сам да, попут кравара и чобана, стварам прасак бичем већим од себе. Кад бих се приближавао кућама својих другова Саве Петровића – Обрадовог и Зорана Стојановића (на моју жалост обојица нису међу живима), вештим замасима давао бих  им до знања да је време да устану. Заиста сам уживао док сам са врха брега одушевљено гледао лепа јутра и плаво прозрачно небо, испод којег се у даљини над кукурузним и житним пољима подизала измаглица. По томе сам судио какав ће бити банатски дан…“

Док промовише 15. по реду књигу насталу са путовања бициклом, Дуле Милојков најављује наредну авантуру, заправо путовање које ће реализовати као део велике хуманитарне акције „Bike for babies“ коју спроводи Ротари клуб Панчево – Дистрикт Србија Црна Гора 2483, за набавку инкубатора за дечије интерно одељење Опште болнице Панчево. На пут по Европи, са финалном дестинацијом у Бриселу, Дуле би требало да крене бициклом средином маја.

Подсетимо, локална самоуправа дала је подршку многим акцијама бициклисте Душана Милојкова, а за промоцију општине Ковин и здравих стилова живота, наш суграђанин добио је највише општинско признање 2016. године, управо по завршетку авантуре по Банату.

Извор: Општина Ковин