BIJENALE UMETNOSTI U PANČEVU: „SMRT UMETNOSTI, ŽIVELA UMETNOST!“

Manifestacija Bijenale umetnosti, pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!“ biće održana od 31. oktobra do 27. novembra u više izlagačkih prostora u Pančevu, navodi 013info. Ovogodišnji koncept osmislio je četvoročlani autorski tim, dr Ivana Bašičević Antić, Sanja Latinović, dr Selman Trtovac i Stevan Vuković, a realizuje ga Kulturni centar Pančeva, uz pokroviteljstvo grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Stevan Vuković kaže za Tanjug da samim naslovom festivala žele da skrenu pažnju na njegov koncept.

„Naša namera je da preko radova mladih umetnika pokažemo šta je umetnost danas i istovremeno da osvetlimo neke izuzetne umetničke poduhvate u istoriji. Publika je u prilici da vidi umetničke radove od Zenita do diplomaca umetničkih Akademija u ovom momentu“, kazao je Vuković i dodao se danas mnogo važniji procesi odvijaju unutar umetničkog polja iako je akcenat stavljen na komentarisanje umetničkih dela sa strane.

Kako kaže u okviru programa festivala biće predstavljene umetničke prakse koje dovode u pitanje paradigmu umetničkog rada, načine pristupanja medijima, modele pristupanja istoriji umetnosti i mesto umetnosti u sadašnjem društvu u odnosu na istoriju.

„Naslov festivala deluje dosta provokativno, ali naša namera nije bila da odaberemo radove koji dovode u pitanje umetnost kakvu poznajemo iz galerija i muzeja. Reč je o rubnim delovima umetnosti od kojih su neke već našle mesto u muzejima, uključujući i Muzej savremene umetnosti u Beogradu“, kazao je Vuković.

Selman Trtovac kaže za Tanjug da će u okviru festivala učestvovati šesnaest pojedinačnih umetnika i šest umetničkih grupa.

„Vrlo je heterogen sastav umetnika i njihovih pozicija koji je razvio autorski tim Bijenala u ovom kompleksnom društveno-političkom vremenu koje obeležava strah od virusa covid 19 i nepoznanica kako umetnost dalje uopšte treba da se razvija. Upravo zato, pokazaćemo radove iz od pre Drugog svetskog rata pa sve do danas. Pokušali smo da napravimo logički niz i kontinuitet u vremenu u kojem dominira diskontinuitet“, kazao je Trtovac.

Prema njegovim rečima za dan otvaranja je predviđeno izvođenje četiri performansa.

„Performans Slavka Bogdanovića otvara Bijenale, zatim će publika biti u prilici da pogleda performanse Katarine Jovanović i Dragana Vojvodića u bioskopu Vojvodina i prikazivanje performansa Ere Vojvodića iz sedamdesetih godina prošlog veka. To su radovi koji postavljaju važna društvena pitanja i reflektuju današnje vreme“, kazao je Trtovac.

U okviru ovogodišnjeg programa radove će uzložiti 20 umetnika iz Srbije i Hrvatske, među kojima su Todosijević Raša, Bilanović Milica, Bogdanović Slavko, Džafo Nikola, Ilić Siniša, Jovanović Katarina, Alfa, Kuda org, umetnička grupa, Milivojević Era, Petrović Tijana, Popović Zoran, Rakić Milica, Stupar Slobodanka, Todorović Zoran, Tokin Vesna, Treći Beograd – umetnički kolektiv i Pavlović Veljko, Vojvodić Dragan, Sanja Iveković, Armanini Ivana i Golub Marko, Frelih Vladimir i Stojnić Damir.

Učešće u ovogodišnjem programu uzeće i teoretirači Ješa Denegri, Reinz Seraina, Dr Ivana Bašičević Antić, Dr Selman Trtovac, Stevan Vuković, Sabine Hensgen i Andrej Monastirski.

Izvor: 013info