BILO, NE PONOVILO SE

U Gerontološkom centru Subotica ove godine prikladno će se obeležiti 9. maj Dan pobede nad fašizmom, navodi subotica.info.

Korisnici usluga Gerontološkog centra, Marija Marks Maričić i Mihajlo Jančikin, prisetili su se strahota fašističkog terora u
toku Drugog svetskog rata i Dana pobede nad fašizmom. Marija Marks Maričić (1935), sada korisnik usluga Doma Dudova šuma u Subotici, bila je svedok ižrtva fašističkog režima u toku Drugog svetskog rata. Marijin otac, Marks Jakob zvani Jaša, je kao pripadnik KPJ od 1938. godine još početkom rata postao član partizanskog odreda. Zbog toga njegovu majku odvode u logor Jasenovac.

Marija se nerado priseća tih ratnih dana kada je kao sedmogodišnja devojčica sa majkom, bratom i sestrom pokušala da se skloni od terora bežećiu zbeg u Fruškogorske šume. Međutim,u okviru Druge ofanzive bivaju pronađeni i sprovedeni u logor u Rumi i Sremskoj Mitrovici. Tamo postaje svedok najgnusnijih zločina. Ona i njena porodica su osuđeni na smrt, ali ih spašava jedan od stražara. Ostatak rata majka provodi po logorima, a ona, brat i sestra preživljavaju zahvaljujući nesebičnosti komšija.
Njena poruka je i sada ovog 9. maja da strahote rata tj fašizma ne smeju da se zaborave.

Mihajlo Jančikin (1924) se dva puta u toku Drugog svetskog rata uključivao u antifašistički otpor okupatoru. Prvi put kao sedamnaestogodišnji gimnazijalac u Aprilskom ratu 1941. i drugi put u okviru borbi za konačno oslobođenje od fašizma 1944.-1945. Nakon učešća u Aprilskom ratu Mihajlo biva uhapšen i mučen u zatvorima u Kanjiži i Senti. Oslobodila ga je majka tako što je potplatila stražare. Sa porodicom beži u Banat gde je fašistički teror bio nešto blaži nego u Bačkoj i tamo ostaje do  dolaska Rusa 1944. Postaje deo 36. divizije, Treće armije i učestvuje u borbama za oslobođenje Baranje, Slavonije…sve do Graca. Mihajlo se osim sa puškom protiv fašizma borio pesmom i harmonikom jer je u rat sa sobom poneo i harmoniku i tako uz koračnice i partizanske pesme bodrio svoje saborce. Na pitanje šta je to borba protiv fašizma on je odgovorio da je to borba protiv ropstva, za slobodu i čovečnost.

Tog devetog maja, vodila se bitka negde u Hrvatskoj. Taj momenat neću nikad zaboraviti. Bilo je jutro, sunčevi zraci i
zamislite odjednom u toku bitke – tišina. Zatim paljba iz automatskog oružja sa naše strane! Shvatili smo da je kraj, kraj rata. Konačno je stigla pobeda…
” priseća se Mihajlo.

Korisnici usluga toga dana biće u prilici da uz zvuke partizanskih pesama razmene iskustva iz tog teškog perioda evocirajući uspomene sa Marijom i Mihajlom. Ovo je još jedan od važnijih datuma za sve građane, koje zajedno sa našim korisnicima i zaposlenima obeležavamo kroz prigodne programe u porodičnoj atmosferi unutar doma – rekao je direktor Ustanove Dr Nenad Ivanišević.

Izvor: subotica.info