”BIOSENSE” RAZVIJA JEDINSTVEN UREĐAJ ZA MERENJE AZOTA

Novosadski Institut ”BioSense“ učestvovao je na nedavno održanoj konferenciji ”WorldMinds“ u Beogradu gde su naučnoj i poslovnoj eliti predstavili svoje projekte, među kojima i uređaj za brzo merenje azota na poljoprivrednom zemljištu, kakav trenutno ne postoji nigde na svetu. 

Ovakva inovacija, proizvod srpskih naučnika, mogla bi da pomogne globalnoj poljoprivredi da se, s jedne strane, smanji nepotrebno rasipanje đubriva, a s druge, da svaka biljka na parceli dobije tačno određenu količinu potrebnog đubriva i na taj način prinos bude veći.

Profesorka Vesna Bengin iz Instituta „BioSense“ objašnjava da su azot i azotna jedinjenja jedne od najvažnijih komponenata u zemljištu, hrana za biljke, i da danas ne postoji uređaj koji može lako i brzo da pokaže koliko azota ima na svakom metru njive.

”Razvijamo uređaj koji će moći da izvrši skeniranje zemljišta i da poljoprivrednicima kaže kakva im je percela od metra do metra“, ističe Benginova.

Novosadski institut bio je jedan od tri srpske kompanije, odnosno institucije, koje su imale priliku da domaće inovacije i projekte predstave svetskoj naučnoj, poslovnoj i političkoj zajednici na simpozijumu „WorldMinds“ u Beogradu, a pozivnicu za učešće na ovoj konferenciji dobili su zahvaljujući brojnim revolucionarnim projektima na kojima rade naučnici ovog instituta.

Istraživanja na “BioSense“ Institutu fokusiraju se na povećanje efikasnosti poljoprivrede, rade na razvoju različitih senzora za analizu zemljišta i biljaka, a podatke prikupljene sa parcela širom zemlje nude potpuno besplatno svakom poljoprivredniku koji je zainteresovan da zna koliko na određenom delu svoje parcele u tom momentu ima vlage, kolika je temperatura zemljišta, kakvo je stanje biljaka…

Zahvaljujući ovim podacima, agronom ne mora da izlazi na teren i proverava stanje njive, već može na osnovu prikupljenih satelitskih podataka da poljoprivrednicima daje savete kako da unaprede svoje useve i dobiju maksimalan prinos.

Platforma Agrosens besplatna za poljoprivrednike

”Kroz našu platformu ‘AgroSens’ dajemo potpuno besplatno poljoprivrednicima precizne meteo prognoze, istorijske vremenske podatke, zatim akumuliranu količinu padavina, podatke o temperaturi ispod i iznad zemljišta, a satelitske snimke koje dobijamo od Evropske svemirske agencije obrađujemo tako da su poljoprivrednicma jasni i korisni“, objašnjava Vesna Bengin.

Na ovu online platformu Instituta svaki poljoprivrednik u Srbiji može da se uloguje besplatno i anonimno, da nađe svoju parcelu, pogleda informacije koje se tiču njegove njive i sazna da li su njegove biljke „gladne ili žedne“…

Izvor: Tanjug