БИСЕР ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ

Најновија књига у издању Народне библиотеке у Пећинцима “Новинарска нова” Драгане Ћатић, књижевнице, новинарке и сараднице наших Пећиначких новина, представљена је пећиначкој публици у Културном центру 24. маја, а у оквиру манифестације “Дани општине Пећинци”. Књига је настајала годинама, од прича, понајвише из Срема, о људима и догађајима које су, уместо да нестану у моћном забораву, остале сачуване захваљујући још моћнијем стваралачком перу како би осветлиле известан период културног и друштвеног живота и у њему непролазне вредности живота, љубави, традиције, доброте. Приче су пуне оптимизма а занимљиве, питке али не плитке, интригантне а истините, и тако садашњим генерацијама новинара и писаца осветљавају истину да медијске приче настале на граници “црне хронике”, криминала, неморала и лажи, можда доносе тренутну славу и пажњу јавности, али односе све остало, па и љубав и живот.

На питање сараднице КЦ-а Браниславе Трифуновић, која је водила програм, о томе где и како је налазила инспирацију за приче сабране у књизи, Драгана Ћатић је кратко одговорила да је инспирација свуда око нас, али је и упоредила некадашње и садашње новинарско и књижевно трагање за атрактивним људима и догађајима.

“Некада су новинари о занимљивим људима и догађајима могли да чују на улици, за кафанским столом или било где, данас се за њима трага на интернету, а у будућности – можда ће новинари и књижевници имати “помоћ” вештачке интелигенције да пронађу праве теме. Како ће то изгледати тешко је и замислити, нека им је Бог у помоћи” – рекла је ауторка Драгана Ћатић.

На промоцији је прочитан и део приче о Александру Мандићу, посланику Скупштине Војводине. За све који Мандића познају као младог, образованог, модерног човека, било је право изненађење прича о њему као човеку који од сремачке традиције и традиционалних националних и породичних вредности не одустаје ни по коју цену. Та, и многе друге приче уверавају нас да једино изградња каријере и стварање породице на чврстом темељу традиције обећавају стабилност, а све остало је као зидање куће на песку или живом блату.

О књизи је веома надахнуто говорила и лекторка Биљана Цукавац. Она је, између осталог, рекла:

“У књизи “Новинарска нова” ја, пре свега, очитавам љубав и, самим тим, топлину. Из сваке приче, из сваке фотографије искри се љубав према књизи, према поезији, књижевности и уметности уопште, читању, писању, према ближњем, према истицању позитивности и бележењу добрих примера, хуманости, према нашој богатој баштини, старинама које чине наш идентитет, према традицији, култури сећања, према старим занатима. Сматрам да љубав представља врхунско осећање којим је Бог благословио човека и да је потребно да таква осећања гајимо што више и да их максимално користимо у својим односима са другима. Издвајам стога љубав, као окосницу свега што књига нуди. “Новинарска нова” сублимира љубав и исијава љубављу и, рекла бих, да љубав представља превасходну вредноту књиге. Потом се очитавају остале вредности, као што су поштовање, значај учитеља, породице, пријатеља, упорност, милосрђе, ширина душе. Редови су исписани душом, али и радошћу да се не препусти забораву оно што чини суштину човека и сврху постојања људи.”

На крају промоције, која је оставила дубок утисак на присутне, питали смо директорку Народне библиотеке Невену Наић како је донета одлука о овом издавачком подухвату.

“Свакако је задатак Библиотеке да подиже писце из наше општине. Издавањем ове књиге ми смо, заправо, обогатили завичајну збирку, био је то основни мотив што смо се одлучили за издавање књиге “Новинарска нова”. Пре неколико месеци смо се Драгана и ја договориле, некако је све брзо и глатко протекло. Књигу смо тек недавно ставили на читање, а надам се да ће после промоције читаност бити одлична, што књига свакако заслужује. А пошто у њој има и немало прича о људима који овде живе, биће то бисер наше завичајне збирке” – казала нам је Невена Наић.

Како је непосредно пре промоције на истом месту била додела награда по ликовном и литерарном конкурсу, промоцију су такође улепшали тамбураш Алекса Дражић и гитариста Алекса Мемедовић, ученици Музичке школе “Теодор Тоша Андрејевић” из Руме, одељење у Пећинцима.

Извор: Општина Пећинци