БЈЕЛИЋ НА 4. ЗАСЕДАЊУ ЕВРОПСКОГ КОМИТЕТА РЕГИОНА ЕУ- СРБИЈА У БРИСЕЛУ

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, у својству члана консултативног одбора, у име АП Војводине борави у Брисeлу, поводом заседања 4. Заједничког консултативног одбора Комитета региона и Републике Србије, а у оквиру форума „Дан проширења ЕУ“.

Током боравку у Бриселу, Бјелић се састао са представницом Европског научног савета др Горданом Поповић, са којом је разговарао о продубљивању сарадње у области науке и истраживања.

Европски научни савет је важна агенција Европске комисије, која креира и финансира бројне научне иницијативе, пре свега кроз програм „Хоризонт 2020“.
У циљу већег укључења субјеката из АП Војводине, секретар Бјелић и др Поповић су договорили организовање Информативног дана у Новом Саду, на коме би представници Европске комисије упознали учеснике са могућностима које наши универзитети, односно факултети природних и друштвених наука, те други институти, могу имати кроз Европски научни савет.

Најављено је да ће се током септембра реализовати посета високе делегације Европског научног савета, коју ће предводити председник ове институције Жан-Пјер Бургињон, те је планирано да се том приликом организује низ радних састанака у Новом Саду.

На заседању Заједничког консултативног одбора усвојени су закључци са претходног састанка који је одржан 24. новембра 2017. у Новом Саду. Чланови Одбора су представили досадашње резултате, посебно у области културе и заштите културног наслеђа, што је и била тема заседања овог бриселског састанка.

Како је изнето, истакнута је могућност даљег развоја привреде и туризма кроз промоцију културе и њеног наслеђа у локалним самоуправама. Учесницима се обратио и председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, који је био члан наше делегације у Бриселу.