БОЧИЦЕ МЕТАДОНА НАЂЕНЕ У ГЕПЕКУ

Цариници су у сарадњи са полицијом 24. априла 2018. године, на улазу граничног прелаза Батровци, запленили бочице са „метадоном“, који се налази на листи недозвољених супстанци.

Прекршај је откривен када је „ауди“ француских регистарских ознака који је возио држављанин Турске у друштву још двојице сапутника стигао на ред за контролу.

Путници су на питање да ли имају нешто да пријаве одговорили да немају ништа, међутим, детаљан преглед аутомобила открио је да није тако.

Наиме, у гепеку, у белој најлон кеси прекривеној јакном, цариници су пронашли 15 бочица са „метадоном“, а као њихов власник јавио се возач аутомобила.

Ради се о 9 неотпакованих бочица у оригиналном паковању од 15 мл, јачине 40 мг и једној већ коришћеној, као и о 5 бочица од 15 мл, јачине 60 мг. Иначе, „метадон“ је синтетичка дрога која се, под строго контролисаним лекарским надзором, користи за терапију хероинских зависника.

Пошто путник није имао лекарски рецепт за употребу „метадона“ у терапијске сврхе, бочице су му одузете, јер се ради о леку који има психотропно дејство, због чега не може да се преноси преко границе без адекватне документације.

Уколико путник са собом носи лекове за уобичајену терапију који садрже психоактивне контролисане супстанце и уколико је њихова количина већа од једног паковања које садржи највише до 30 појединачних доза, мора уз себе да има доказ о неопходности коришћења такве врсте лекова у терапијске сврхе (нпр. мишљење лекара), који ће на захтев  царинског службеника моћи да покаже.