BOGATA PONUDA SEZONSKOG POVRĆA, CENE PAPRENE

Bogata je ponuda sezonskog povrća na tržištu, ali su cene paprene. Najveća potražnja je za zelenim povrćem kao što su kelj, spanać, zelena salata, rotkvice i mladi luk. 

Tezge beogradskih zelenih pijaca prepune su sezonskog voća i povrća. Mladi krompirići, zelena salata, krastavci, mladi kupus, mladi luk, rotkvice, blitva, spanać, zelje… nema čega nema, sve je šareno, ne manjka ničega, ali cene su paprene.

Kilogram mladih krompirića na gradskim pijacama košta od 350 do 450 dinara. Beli i crveni plodovi prodaju se upakovani u plastične kese i u ponudi su na većini tezgi. Jagode, koje su najtraženije, mogu se pazariti za 200 dinara po kilogramu. Prošle godine, na proleće, za jagode bilo je potrebno izdvojiti 300 dinara.

– Bogata je ponuda zeleniša, Beograđani to znaju pa nam je i promet poprastao – kaže jedan od trgovaca na Bajlonijevoj pijaci. – Najveća potražnja je za zelenim povrćem kao što su kelj, spanać, zelena salata, rotkvice i mladi luk.

Na tezgama se mogu pazariti tri glavice mlade zelene salate za 100 dinara, vezice mladog luka od 30 do 50 dinara, a za vezicu mlade blitve potrebno je izdvojiti samo 30 dinara. Takođe, prodavci ističu da se najslabije prodaju krastavac i paradajz, čija je cena od 100 dinara do 200 dinara po kilogramu.

Izvor: Novosti