БОГАТА ПОНУДА ЗА СЕЗОНСКЕ ПОСЛОВЕ

Понуда за сезонским пословима у овом периоду заиста је богата, а највише посла има у пољопривреди. Велики број сезонаца тренутно је у пластеницима где се беру парадајз и краставци, док се на отвореном кидају метлице са семенског кукуруза. Од ове године повећана је и цена радног сата, па је заинтересованих много више.

Топло, спарно, кишовито или хладно време не може да спречи сезонске раднике да свој посао обављају како треба, јер посла у овом периоду има, па је самим тим и конкуренција знатно већа.

Највише се ради у пољопривреди, тренутно се бере парадајз, беру се краставци, сезонаца има у пластеницима и на отвореном.

„Заиста није тешко, услови су одлични, беремо парадајз и краставац, сечемо лишће од тог поврћа“, каже Розалија Имре, сезонска радница.

„Ја сам на прагу шездесете године и ако ја могу да радим, могу и они од 25 година. Јесте мало вруће, некада покиснемо, али није тешко и не треба да драмимо“, каже Весна Гогић, сезонска радница.

Млади који су на летњем распусту такође су ангажовани на пољопривредним пословима, а посебну стимулацију даје им већа дневница која сада износи од 180 до 200 динара по сату што на крају месеца, уколико се ради више од 20 дана, представља сасвим пристојну зараду.

„Нисам баш тражила ништа одређено, али сам задовољна овим послом. Беремо краставце и то ми је теже од парадајза, а занимљиво ми је да шишам парадајз“, каже Викторија Гомбош, ученица.

Послодавци су ове године били принуђени да повећају цену радног сата јер су, у овом случају Кикинђани, у великом броју одлазили на рад по другим градовима, па је постојала опасност да ће северни Банат остати без сезонских радника.

Међутим, изгледа да наша омладина још увек познаје радне навике, а „стара гарда“, навикнута на тежак посао, не бира ни време ни место.

Извор: РТВ