БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ: ТАТЈАНА ПОНОВО ПРВА ДО ЧАСНОГ КРСТА У ЗРЕЊАНИНУ,ТИНЕЈЏЕР ПОНЕО КРСТ У ФАРКАЖДИНУ, РЕКОРДАН БРОЈ ПЛИВАЧА У КЛЕКУ

Традиционално Богојављенско пливање за Часни крст одржано је данас на три локације на територији града Зрењанина, а осим на централном језеру у Зрењанину пливало се и ове године у Фаркаждину и Клеку. Повољни временски услови за ово доба године и температуре знатно више од просека условиле су да се на позив организатора одазове и већи број учесника и више суграђана који су присуствовали манифестацијама на обалама градског језера у Зрењанину, Бегеја у Клеку и Тамиша у Фаркаждину.

Пред неколико хиљада окупљених Зрењанинаца прва је до Часног крста и ове године допливала је Татјана Решковић (21), студенткиња медицине, а међу више од 60 учесника из нашег града, али и Новог Сада, Жабља, Чуруга, Ђурђева, Титела и других места, што је и рекордан број учесника, пливала је и Сања Пешевски.

Татјана Решковић је, обраћајући се на конференцији за новинаре одржаној у Великој сали Културног центра, казала да је велика част и задовољство што је и ове године носилац часног крста.- Захвалила бих се момцима који су учествовали, диван гест и најлепше вам хвала и да се следеће године видимо у још већем броју– поручила је Татјана.

Обраћајући се учесницима манифестације, градоначелник Симо Салапура је најпре свима честитао празнике и изразио задовољство што се манифестација “Пливање за Часни крст” сваке године одвија на вишем нивоу и са већим бројем учесника, што заслужује не само данашњи празник, већ и Град Зрењанин и Српска православна црквена општина Зрењанин.- Честитам свима вама на учешћу и доприносу да испромовишемо веру и овај празник, јер, то у данашњим временима много значи. Честитам и нашим дамама, али и витезовима који су као и прошле године били џентлмени – рекао је он.

Казао је да, нажалост, због безбедности, нису могли да учествују сви заинтересовани и истакао да ће се организатори побринути да следеће године створе могућност за учешће још већег броја пливача.

Захвалио се свима који су дали допринос да се манифестација одржи.

У име Културног центра обратио се директор Горан Маринковић који је такође честитао свим учесницима и изразио очекивање да ће наредних година свим заинтересованим бити омогућена прилика да пливају за часни крст.

Старешина храма Светог Архангела Михајла Веселин Влашки поручио је да пливање није такмичарског карактера и да су данас практично сви „победници“.- Сви сте примили божији благослов. Трудићемо се да сваке године буде све лепше и боље и на корист и на благостање свима – поручио је Веселин Влашки.

Кум овогодишње манифестације био је начелник Градске управе Ненад Домјесков који је уручио букете цвећаи пригодне поклоне учесницама.- Изузетна ми је част што сам добио прилику да будем кум овако значајне манифестације. Честитам свима на храбрости и пожртвованости и надам се да ћемо у неком наредном периоду имати још више учесника манифестације коју сви треба да подржимо и поштујемо – рекао је он.

Иначе, занимљив је податак да су данас заједно пливали и очеви и синови, а један од пливача – Давид Ковачевић– на овај начин обележио је свој 18. рођендан.

Град Зрењанин, у сарадњи са Српском православном црквеном општином Зрењанин, обезбедио је пригодан поклон за све учеснике манифестације у Зрењанину – иконе с ликом Преподобног Рафаила Банатског, јединог светитеља пореклом из наше средине и једног од два светитеља СПЦ са простора Баната. По први пут, целом ширином Малог моста, постављена је државна застава површине скоро сто квадратних метара (димензија 32 х 3 метра), а наступ пливача најавиле су бакље с моста, такође у бојама заставе.

Председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић и члан Градског већа Драган Ћапин присуствовали су у Фаркаждину манифестацији која је одржана трећи пут и на обалама Тамиша окупила бројне мештане. Уз учешће једанаест пливача први је до Часног крста допливао седамнаестогодишњи Лазар Тодоровић из суседне Ковачице. Захвалницу и прве честитке уручио му је Јањић.

На популарном “Шлајзу” окупили су се учесници Богојављенског пливања из Клека, њих петнаест – што је рекордан број до сада – бодрени од суграђана који посећују манифестацију већ 14 година, дакле, од када је обновљена и у Зрењанину. Први је до Часног крста допливао Марко Бокић из Клека, уз честитке помоћника градоначелника Зрењанина Рајка Капелана.

Пливање за Часни крст у Зрењанину обновљено је 2009. године, када је наступило 12 пливача, а први је до Часног крста допливао Драган Мојсин из Зрењанина. Последња богојављенска трка пре обнављања традиције одржана је у Великом Бечкереку (Петровграду) 1942. године, а традиција обележавања Богојављења на овакав начин датира још из друге половине деветнаестог века.

Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освешћује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства и назива се богојављенска вода. Верници се поздрављају традиционално “Бог се јави!”, уз отпоздрав “Ваистину се јави!”.

Извор: Град Зрењанин