БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ У РУМИ – ДО САДА 35-ОРО ПРИЈАВЉЕНИХ ПЛИВАЧА

Још данас и сутра трају пријаве за традиционално Богојављенско пливање за Часни крст, које се одржава у недељу 19. јануара 2020. године, у 12:00 часова, на језеру Борковац.

До сада се пријавило 35-оро одважних пливача, а сви заинтересовани који то још увек нису урадили могу се пријавити у Спортском савезу Општине Рума, Вељка Дугошевића 100, или на телефон 022/474-972. Након сутрашњег затварања пријава, следе обавезни лекарски прегледи свих учесника.

Културно-уметнички програм ће употпунити АНИП „Бранко Радичевић“, а са гастрономским производима и ђаконијама из домаће радиности представиће се Удружење жена „Краљевчанке“. По традицији посетиоцима ће бити доступно и бесплатно окрепљење, куваће се вино, пећи кобасице, а за саме такмичаре су обезбеђене и пригодне награде.

За све заинтересоване грађане биће организован бесплатан аутобуски превоз до Борковца. Аутобус креће ка Борковцу у 11:00 часова, из Орловићеве улице са стајалишта преко пута зграде Општинске управе (стари ДДОР). Повратак је у 12 часова и 45 минута, а аутобус ће грађане чекати код базена „Борковац“.

Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника и слави се 19. јануара. Обичај по коме је препознатљив овај празник је пливање за Часни крст. Стаза коју треба препливати је симболично дуга 33 метра колико је и Исус имао година када је разапет.

Организатори пливања за Часни крст су Српска православна црквена Општина Рума и Спортски савез Општине Рума, а покровитељ је Општина Рума.

Извор: Општина Рума