BOJAN GUTEŠA HARAMBAŠA

Povodom obeležavanja Dana opštine Pećinci, Udruženje Krajišnika zapadno od Drine, organizovalo je juče 5. Krajiški višeboj na terenu FK „Hajduk 1935“ u Šimanovcima. Zanimljivo je bilo gledati stamene Krajišnike, ali i Sremce, kako se takmiče u drevnim sportskim disciplinama: potezanju konopca, skoku u dalj iz mesta, bacanju kamena s ramena i potezanju klička (štapa).

U ime pećinačke lokalne samouprave, učesnike Krajiškog višeboja pozdravili su i mr Željko Trbović, predsednik opštine Pećinci i njegov zamenik Zoran Vojkić.

„Sportska takmičenja, povodom Dana opštine, okupila su sve strukture našeg društva, a ovim višebojem okupili smo i ljude, koje je vihor rata doveo u naše krajeve. Pokušavamo da im pomognemo da ne zaborave svoju tradiciju i običaje. Pećinačka lokalna samouprava, se trudi da brine o njima, a jedna smo od retkih opština koja je skoro rešila pitanje prognanih i raseljenih lica. Sa Komesarijatom za izbeglice je dogovoreno da se u Šimanovcima izgradi zgrada sa 15 stanova. Siguran sam da tokom mog mandata neće biti ljudi koji neće imati rešeno stambeno pitanje ili neko drugo pitanje. Ponosan sam i srećan što sam danas na ovom zanimljivom takmičenju“ – izjavio je predsednik Trbović.

Predsednik Udruženja Krajišnika zapadno od Drine Rajko Jević izrazio je zadovoljstvo zbog podrške opštine Pećinci njihovom Udruženju.

„Zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave, organizujemo Krajiški višeboj, sa željom da se vratimo korenima i da sačuvamo svoju tradiciju, kulturu i istoriju. Naši preci su nekada, na zborovima, upražnjavali takmičenja, koja mi pokušavamo da sačuvamo od zaborava“ – rekao je Jević.

U tradicionalnim krajiškim sportskim disciplinama učestvovalo je šest ekipa: Karlovčić, Pećinci, Prhovo, Brestač, Ogar i Šimanovci. Pobednici po disciplinama: potezanje konopca – Ogar; bacanje kamena s ramena – Bojan Guteša (Šimanovci), 7,72 m; skok u dalj iz mesta – Nenad Jovanović (Šimanovci), 2,78 m; potezanje klička (štapa) – Bojan Guteša.

Sveukupni pobednik je ekipa Krajišnika iz Šimanovaca, dok je za najboljeg pojedinca proglašen Bojan Guteša iz Šimanovaca, koji će do narednog Krajiškog višeboja nositi titulu „Krajiški harambaša“, a u jednoj od disciplina oprobao se i predsednik Trbović.

Nakon uručenja diploma najboljim ekipama i pojedincima, na zajedničkoj večeri, učesnike višeboja je pozdravio i Zoran Vojkić, zamenik predsednika opštine, koji je tom prilikom rekao da mu je drago što su građani pećinačke opštine pored svojih tradicionalnih sportova prihvatili i sportove koje su Krajišnici doneli sa sobom.

Izvor: Opština Pećinci