BOJANA RADIVOJEVIĆ DVOSTRUKA POBEDNICA SABORA

„Sabor pesme i lepote Donji Tovarnik 2019“ pokazao je da pećinačka opština kada su u pitanju mladost, talenat i lepota ima čime da se pohvali. U sportskoj hali u Donjem Tovarniku 6. septembra osam mladih talenata takmičilo se u pevanju narodnih pesama, a najbolja po oceni stručnog žirija bila je studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Bojana Radivojević iz Brestača. Bojana je te večeri bila dvostruka slavodobitnica, jer joj je, pored prve nagrade Sabora, pripala i nagrada publike. Drugu nagradu Sabora dobila je Kristina Mik iz Banatskog Novog Sela, a treća nagrada pripala je Mihajlu Jankoviću iz Kupinova.

U konkurenciji za najlepšu devojku u narodnoj nošnji takmičilo se 12 devojaka, a osam mešovitih parova nadmetalo se za titulu najlepšeg para u narodnoj nošnji. Titulu najlepše devojke u narodnoj nošnji i po oceni stručnog žirija i po oceni publike ponela je Nevena Stojadinović iz Šimanovaca. Drugu nagradu u ovoj kategoriji dobila je Danijela Ristić iz Deča, a treću Sara Simičić iz Donjeg Tovarnika. Za najlepši par u narodnoj nošnji žiri je proglasio Slađanu Dragišić i Ognjena Stanića iz Pećinaca, a publika Milenu Stefanović i Jovana Kokinovića. takođe iz Pećinaca.

Organizatori Sabora pesme i lepote, manifestacije koja širom Srbije afirmiše mlade umetnike i muzičke vrline na temeljima srpske narodne tradicije, Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Udruženje kulturnih stvaralaca Srbije „Zavičaj“, dodelili su i dve specijalne zlatne medalje za izuzetan doprinos organizaciji manifestacije predsedniku Saveta MZ Donji Tovarnik Milanu Aleksiću i uglednom privredniku iz Donjeg Tovarnika Miloradu Pantiću.

Mesna zajednica Donji Tovarnik bila je suorganizator Sabora, a Opština Pećinci generalni pokrovitelj.

Predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što je opština Pećinci dobila priliku da bude domaćin jednoj ovakvoj manifestaciji koja afirmiše tradicionalne muzičke i estetske vrednosti, tim pre što se ova manifestacija održava širom Srbije i što mladim talentima iz pećinačke opštine pruža priliku da se predstave široj srpskoj javnosti.

Milan Aleksić je naglasio da Donji Tovarnik nije slučajno izabran za domaćina Sabora pesme i lepote, jer je ovo selo krajem prošle godine, na finalnoj manifestaciji „Susreti sela Srbije“, proglašeno za treće najuspešnije selo u Srbiji, u kategoriji do 1.000 stanovnika. On se ujedno zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji manifestacije – Opštini Pećinci, kulturno-umetničkim društvima iz pećinačke opštine, organizatorima i takmičarima, a posebno Udruženju žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika čije članice su, na svom štandu, još jednom pokazale da su Sremice naprikosnovene u pripremanju slanih i slatkih đakonija po tradicionalnim receptima.

Takmičare je pratio orkestar sastavljen od članova Narodnog orkestra i narodnog ansambla RTS-a, pod upravom muzičkog urednika Radio Beograda Ilije Pavlovića, a u revijalnom delu programa nastupili su doajeni narodne muzike Danka Stojiljković, Rade Jorović i Predrag Drezgić.

U stručnom žiriju koji je ocenjivao pevače bili su mr Mirjana Drobac, profesor muzike i muzički urednik Muzičke produkcije RTS-a – Radio Beograda (predsednica žirija), Branko Belobrk, istaknuti umetnik na violini i šef narodnog orkestra, nekada član orkestra slavnog Carevca, i prof. dr Uroš Dojčinović, profesor muzike iz Beograda.

Predsednik žirija koji je ocenjivao lepotu bio je akademski slikar Radovan Mića Trnavac, a članovi Živorad Žika Ajdačić, dramski pisac i reditelj, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, i novinar Miomir Fića Filipović.

Izvor: Opština Pećinci