БОЖИЋ И СОФИЋ: ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ЗА КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ДОМАЋИХ И ЕВРОПСКИХ ФОНДОВА

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, боравили су данас у радној посети Кули, где је на састанку са председником Општине Дамјаном Миљанићем било речи о мапирању стања и потенцијала локалних самоуправа у АП Војводини, у циљу сагледавања могућности за коришћење средства из домаћих и фондова Европске уније.
У раду сасатанка је учествовао и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић.
Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић је рекао да поред редовних кредитних линија које су намењени пољопривредним произвођачима, средњим школама, удружењима грађана, део средстава Секретаријат опредељује и према локалним самоуправама. Он је указао да у функцији даљег развоја наше покрајине, локалне самоуправе треба да буду активни партнери и подсетио на улагањаресорног секретаријата у ову општину, у претходне четири ипо године.
„Један део средстава био је намењен одржавању и изградњи атарских путева, док је други био опредељен за улагање у водне објекте у јавној својини и објекте фекалне канализације. Општина Кула је у претходном периоду реализовала неколико пројеката. Секретаријат за пољопривреду финансијски је подржао, пре свега, водне објекте и објекте фекалне канализације у јавној својини у износу од преко 10 милиона динара. Средства која су опредељена за одводњавање, износила су преко 50 милиона динара, док је за уређење за атарских путева, у протеклом периоду, издвојено преко 30 милиона динара“, подсетио је Божић.
Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић је рекао да је овај састанак је пружио увид у то колико људи у јединици локалне самоуправе зна да ради јавне набавке домаћег законодавства, колико је писало пројекте, како домаће тако и иностране, те колико је реализованих пројеката и могућност да се добије коначан преглед за свих 45 јединица локалних самоуправа.
„Желим да нагласим да је Покрајинска влада на једној од претходних седница донела Одлуку о покретању седмогодишњег плана развоја АП Војводине 2021-2027, а да је Покрајински секретаријат расписао конкурс за доделу средстава за израду плана развоја за јединице локалних самоуправа, тако да се надам да ћемо планове и Покрајине и локалних самоуправа имати усвојене до 1. јануара 2022. године“, рекао је Софић.
Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Александар Симурдић је истакао да је овај Фонд пре нешто мање од два месеца започео посете градовима и општинама на територији АП Војводине са идејом за разговор о могућностима, које стоје на располагању јединицама локалне самоуправе на прагу новог вишегодишњег финансијског оквира Европске уније за период до 2027. године.
„У наредном периоду очекује нас мапирање стања и потенцијала у свих 45 општина са идејом да кластеризујемо општине и јасно формулишемо локалне и регионалне приоритете.Крајем године крећемо у припрему документације за позиве који ће у већем и значајним обиму кренути од 2022. Године“, рекао је Симурдић.
Он је истакао да треба радити на јачању капацитета, а то су људи. С тим у вези Фонд ће наставити са обукама које су успешно спроводили за запослене у администрацији на локалу, како би могли да сагледају потенцијале које им стоје на располагању.
Председник општине Кула, Дамјан Миљанић истакао је значај овог састанка, чији је циљ сагледавање потенцијала општине Кула за конкурисање у домаћим и европским фондовима.
„Ово је наставак добре сарадње. И раније су били различити пројекти реализовани. Сада је прилика да пређемо све те отворене теме и припремимо се за наредну годину и нове пројекте“, истакао је Миљанић.
Он је додао да је главни адути за привлачење инвестиција општине Кула и даље индустријска зона и даљи радови на њеном унапређењу, пројекат Великог бачког канала, као и пројекти везани за наводњавање и други мањи пројекти.