BRAVO ZA KLOVNA U ZAGREBU

Narodno pozorište Subotica vratilo se sa 47. festivala „Dani Satire Fadila Hadžića“ koji se od 6. do 21. juna održava u Zagrebu. Na festivalu će biti izvedeno 11 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Beograda, Sombora, Sarajeva, a prema izboru selektorke Željke Udovičić Pleština i naša predstava Bravo za klovna našla se među najboljim satiričnim i komediografskim predstavama iz regiona, navodi subotica.info. Selektorka je istakla da su ovogodišnji program odredili savremeni pisci i autorski projekti, dakle reč oblikovana trenutkom. Selekciju karakteriše i estetska raznolikost odabranih predstava, a svaka od njih se hvata u koštac s problemima našeg vremena i društva, sa željom da analizira, postavlja pitanja, čineći to na različite načine, koristeći drugačija teatarska sredstva.

Zagrebačka publika i mi iz subotičkog pozorišta, stari smo znanci. Pred njom smo igrali predstave i vraćali se sa nagradama, pa je na ovim „Danima satire Fadila Hadžića“ od nas publika imala velika očekivanja. Jesmo li ih ispunili? Sigurni smo da jesmo, sudeći po aplauzu i rečima koje su nam nakon predstave uputile kolege i publika. Bilo je zadovoljstvo čuti zagrebačke glumce koji prilaze i govore „Minja je vrh“, jer i oni je dobro poznaju…

Pre tačno 10 godina ja sam prvi put došla u Zagreb na Dane satire sa predstavom „Čudo u Poskokovoj dragi“. I svaki sledeći put lepi utisci bi se samo množili. Topla dobrodošlica publike, divna druženja sa kolegama (sa nekima sam stigla i da sarađujem), podrška, nagrade… Simbolično, Dani satire su prvi festival na koji stiže Klovn. Osećaj tokom igranja je bio kao da sam okupila prijatelje koje dugo nisam videla da bih podelila s njima nešto što mi je intimno važno. Kao da smo i disali u istom ritmu. Ljudi koji su prošli kroz takvo iskustvo, bilo lično, bilo uz nekog bliskog su imali slobodu i potrebu da mi to i kažu posle predstave. Svi ti zagrljaji su znak da je Narodno pozorište iz Subotice prepoznalo trenutak da se bavi takvom temom, a meni pokloni poverenje da o njoj progovorim“ – rekla je Minja nakon predstave.

Upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić sa svojim timom, smatrao je da je pravi trenutak da se i na sceni govori o temi koja je goruća u savremenom društvu i da Klovna treba da vidi što više gledalaca, jer se izuzetno hrabro a opet sa puno optimizma, obraća svima onima koje ova tema dotiče, a takvih je nažalost mnogo.

Drago mi je da nastojanje da publika vidi ovaj, zaista značajan autorski projekat naše kuće, podržava i stručna javnost. Posle gostovanja na scenama pozorišta u Novom Sadu, Beogradu, odličnih kritika i stajaćih ovacija, Dani satire, prepoznali su potrebu da se ovakav, po svemu izuzetan, komad odigra i pred publikom i žirijem u Zagrebu. Smisao festivala je da promovišu raznolikost i inovaciju u pozorišnom stvaralaštvu, a Minjin autorski projekat ovom zahtevu savršeno odgovara. Festivali su mesto gde se prevazilaze ustaljenje norme, otvara se prostor za nove pristupe i ideje, a mi smo ovom predstavom to i potvrdili. Festivali imaju izuzetan značaj za pozorišta i predstave jer pružaju platformu za promociju, razmenu ideja, profesionalni razvoj i međunarodnu saradnju. To su vitalni činioci za rast i razvoj pozorišne umetnosti i svih nas koji je negujemo“ – naglasio je Nikolić.

U Pozorištu Kerempuh do kraja festivala susrešće se preko 300 pozorišnih stvaralaca iz regiona, a u publici će sedeti preko 5.000 gledalaca. O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu – Jasna Bilušić (glumica), Saša Broz (rediteljka) i Bojana Radović (novinarka i pozorišna kritičarka).
Posle zagrebačke, predstavu Bravo za klovna, moći će da pogleda i subotička publika 13. juna, a 28. juna Klovn će učestvovati na Beogradskom letnjem festivalu BELEF-u.

Izvor: subotica.info