БРИГА О НАШОЈ ПЛАНЕТИ ЈЕ БРИГА О НАМА САМИМА

Ученици Основне школе „Слободан Бајић Паја“ из Пећинаца оплеменили су недавно школско двориште са садницама храста лужњака и питомог кестена, у сарадњи са Шумарским факултетом из Београда. Како нам је рекла Милијана Срдић директорка ове образовне установе, у акцији озелењавања школског простора учествовали су ученици осмог разреда и чланови ученичког парламента, као и ученици петог разреда чланови еколошке секције са својим наставницима.

Озелењавање школског простора за циљ има, по речима директорке Срдић, пре свега јачање еколошке свести код ученика, а самим учествовањем у акцији ученици схватају значај посађеног једног дрвета за нашу планету, а са самим тим и за нас саме.

„Наши гости са Шумарског факултета објаснили су деци сам поступак садње, а током интераквине радионице упознали су их са њиховим еколошким и хуманитарним активностима, како би подстакли и наше ученике на сличне иницијативе. Драго ми је да су наша деца заинтересована за овакве активности и надам се ћемо и даље имати овако успешну сарадњу са Шумарским факултетом на даљем уређењу и оплемењивању школског простора, а у плану је и спровођење хуманитарне акције Слатки караван у оквиру организације ,,Уједињена Србија“, током које би деца донирала слаткиш за новогодишње пакетиће за децу са Косова и Метохије“ – рекла нам је Срдић и додала да је до ове лепе сарадње школе и факултета дошло захваљујући хуманитарним и еколошким акцијама којима је присуствовао и вероучитељ у пећиначкој школи Славиша Грујић.

Пећиначким ученицима су се током акције представили гости са Шумарског факултета чланови Студентског парламента, Никола Поповић и Душан Петковића студент-продекан, као и оснивач хуманитарне организације „Уједињена Србија”, Валентино Поповић, који су се већ доказали у многобројним хуманитарним акцијама, као и у еко акцијама које доприносе заштити животне средине.

Ова племенита акција озелењавања и уређења школског простора само је један од примера бриге о својој околини, а по речима директорке Срдић ученици петог разреда и чланови еколошке секције формираће са својим наставницима малу Еколошку патролу, која ће бити задужена за бригу о посађеним садницама, али и за даље акције сађења и оплемењивања школског дворишта.

„Оваквим акцијама желимо пре свега да укажемо деци на значај очувања наше планете и да им развијамо и ширимо еколошку свест. Јер, треба да будемо хришћани не само речима, него делима. Само својим личним примером можемо да покажемо да водимо бригу не само о себи, него и о другим људима и свему што нас окружује, и управо својим делима то докажемо“ – казала је Срдић.

Током акције озелењавања школског простора посађено је 10 садница храста лужњака и 1 садница питомог кестена, а акцији се прикључио парох сибачки и попиначки Милан Главашевић.

Извор: Општина Пећинци