БРНАБИЋ ДОЧЕКАЛА ЛЕТ КОЈИМ ЈЕ ДОПРЕМЉЕНА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дочекала је данас на Аеродрому „Никола Тесла“ авион са медицинском опремом, а лет је организован уз финансијску подршку Европске уније.

Авион са медицинском помоћи свечано су дочекали и шеф Делeгације ЕУ за Србију Сем Фабрици и министарка за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић.

Брнабић је том приликом исказала захвалност амбасадору Фабрицију, Делегацији ЕУ у Србији, нашим партнерима из ЕУ и земљама чланицама Уније које су донирале новац не само за овај лет, већ и за највећи део медицинске опреме који је њиме допремљен.

Реч је, пре свега, о заштитним медицинским маскама, бесконтактним топломерима, заштитним оделима, као и о приближно 200.000 медицинских скафандера које смо купили сами из буџета Републике Србије за здравствене раднике, прецизирала је премијерка.

Према њеним речима, скафандери ће бити намењени и за запослене који раде у геронтолошким центрима и осталим угроженим установама, где је неопходно да имају потпуну заштитну опрему.

Брнабић је пренела захвалност министарки Јоксимовић и њеном тиму, који неуморно раде на томе да са Европском унијом организујемо ову неопходну помоћ и подршку.

Такође, захвалност се односи и на то што је договорено да приближно 93 милиона евра из опредељених средстава ИПА сада буде преусмерно за хитну медицинску помоћ, као и за приближно 78 милиона евра за опоравак Србије, што је сума без оне помоћи која ће долазити као директна подршка Западном Балкану, указала је председница Владе.

Према њеним речима, партнери из ЕУ су, и поред тога што се саме државе чланице суочавају са великим изазовима у овој борби, определили значајна средства и помоћ Србији.

Брнабић је навела да су данас стигли и тријажни контејнери, које је Европска унија већ допремала у Србију и који се налазе испред неких наших здравствених установа за тријажу пацијената позитивних на коронавирус или оних који још чекају тестове.

У наредној недељи, како је најавила, очекујемо додатне тријажне контејнере, као и додатну подршку у виду машина за кисеоник и респиратора.

Стојимо заједно са Европском унијом и пред овим изазовима, поручила је премијерка и подсетила на то да је ово 11. од укупно 15 авиона за које транспорт плаћа ЕУ, при чему тај транспорт из Кине кошта између 400.000 и 500.000 евра, у зависности од тога колики су авиони и којег су типа.

Она је навела да је током јучерашњег дана упутила писмо комесару за проширење Оливеру Вархеју са молбом да узме у разматрање да ЕУ, заједно са УН и УНДП, финансира и додатне летове, с обзиром на то да очекујемо допремање опреме коју смо купили својим новцем.

Брнабић је истакла да је желела да симболичним гестом дочека овог лета, који је не само плаћен средствима Европске уније, већ је и највећи део медицинске опреме финансиран од стране Уније, покаже нашу захвалност и партнерство, као и то да Србија стоји заједно са ЕУ у овим тешким тренуцима.

Надам се да ћемо ускоро моћи да прогласимо победу. За то је важна дисциплина, да останемо солидарни и да се полако враћамо нашем уобичајеном животу и европским интеграцијама, закључила је председница Владе.