БРОЈНЕ СУ МОГУЋНОСТИ КОЈЕ ПРУЖА START UP ПРОГРАМ

Start up програм за подршку предузетништву и самозапошаљвању данас је представљен Кикинђанима, а они којима се учинио занимљив у прилици су да конкуришу за подстицајна средства. Како се током промоције могло чути, почетници у пословању и они чије фирме нису старије од 24 месеца, могу да се пријаве до краја године. Програмом се подстиче развој предузетништва и самозапошљавања кроз обједињену подршку за оснивање нових привредних субјеката, како би се допринело одрживом развоју и стварању нових радних места. Програм реализује Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој Републике Србије, уз стручну подршку Немачке развојне банке и Привредне коморе Србије. Подршку програму дала је и локална самоуправа:

– Кикинда је средина у којој производно предузетништво није довољно заступљено јер се наши суграђани ређе упуштају у предузетничке воде. Суштина развоја предузетништва је економско јачање становништва и ослањања на сопствене снаге. Управо то је разлог што град Кикинда финансијски помаже предузетништво кроз бесповратна средства за куповину опреме и друге активности везане за унапређење производње – изјавила је Босиљка Срдић, заменица градоначелника. Саветник у Центру за програме подршке микро, малих и средњих привредних друштава ПКС, Владимир Радовановић, указао је да је циљ програма подстицај развоја предузетништва кроз обједињену подршку за оснивање нових привредних предузећа, као и да се подстакне самозапошљавање и допринесе одрживом развоју и стварању нових радних места у Србији:

– Овим програмом је обухваћено више ставки, од нискокаматних кредитта, до бесповратног гранта који додељује Фонд за развој, а који износи 20 одсто од тражених средстава. Трећа ставка је обавеза за оне који аплицирају за средства да похађају стручно – едукативну обуку ПКС у трајању од пет дана. Најнижа свота која се додељује је 360.000, а највиша 3,6 милиона динара, уз камату од 5,99 одсто- навео је Радовановић.

Извор: Град Кикинда