Рецепт за овај издашни чоколадни бисквит је толико сочан да колач може да се густира без филовања. Међутим, Светлана Глебова, на чијем јутјуб каналу је рецепт погледан милион и триста хиљада пута, пресекла је овај бисквит, нафиловала га умућеном павлаком, обогатила вишњама из компота, и тако добила нешто попут шварцвалд торте, али много брже и лакше. Колач се меша ручно у само једној посуди, а павлака за филовање се мути миксером.
Дакле, за бисквит је потребно:
- 1 шоља шећера
- чаша топлог млека
- 2 јаја
- ½ чаше рафинисаног уља
- ½ кашичице соли
- ванилин шећер
- 2 чаше просејаног брашна
- чашу кипуће воде
- 1 и по кашичица соде бикарбоне
- 1 и по кашичица прашка за пециво
- 6 супених кашика какаоа (доброг квалитета)
Мера за шољу је 250 мл;
У већу чинију сипати шећер и течне састојке: уље, млеко, 2 јаја, мало соли и све то ручно измешати. Додати ванилин. На то просејати брашно са содом и прашком за пециво, као и какао. Мешати да нема грудвица. Из неколико пута, додати чашу вруће воде и мешати. Добије се смеса густине као за палачинке. Округли калуп пречника 26 цм обложити папиром за печење а усправне ивице намазати. Пећи око 30 мин у претходно загрејаној рерни.
Охладити па, будући да је бисквит влажан, пажљиво преврнути наопачке. Доња страна је равнија и лепша да буде од горе због глазуре. Около засећи ножем, па концем пажљиво исећи бисквит на две коре. Подметнути неку тацну или пластичну даску и скинути горњу кору.
Крем:
- 4 кашике шећера у праху
- 3 кашике киселе палаке
- 1 слатка павлака, нпр. Имлек – (2 кашике из рецепта нам се чини мало)
- ванилин
- вишње из компота.
Умућену павлаку намазати на прву кору, поређати вишње из компота, ставити другу кору и прелити глазуром.
Глазура: 1.5 кашика какаа, 3 кашике млека, 2 кашике шећера, 50 грама маслаца – или чашу готове глазуре.
Међу коментарима, нашли смо утисак професионалне посластичарке која је похвалила Светлани рецепт, али је шољу шећера заменила шољом меда а ванилин шећер, ванилом из шипке.
Пробајте, експериментишите, напишите нам Ваше утиске!
Са руског: В. Раонић;
Поступак припрема погледајте ОВДЕ