БРЗА ШВАРЦВАЛД ТОРТА

Рецепт за овај издашни чоколадни бисквит је толико сочан да колач може да се густира без филовања. Међутим, Светлана Глебова, на чијем јутјуб каналу је рецепт погледан милион и триста хиљада пута, пресекла је овај бисквит, нафиловала га умућеном павлаком, обогатила вишњама из компота, и тако добила нешто попут шварцвалд торте, али много брже и лакше. Колач се меша ручно у само једној посуди, а павлака за филовање се мути миксером.

Дакле, за бисквит је потребно:

  • 1 шоља шећера
  • чаша топлог млека
  • 2 јаја
  • ½ чаше рафинисаног уља
  • ½ кашичице соли
  • ванилин шећер
  • 2 чаше просејаног брашна
  • чашу кипуће воде
  • 1 и по кашичица соде бикарбоне
  • 1 и по кашичица прашка за пециво
  • 6 супених кашика какаоа (доброг квалитета)

Мера за шољу је 250 мл;

У већу чинију сипати шећер и течне састојке: уље, млеко, 2 јаја, мало соли и све то ручно измешати. Додати ванилин. На то просејати брашно са содом и прашком за пециво, као и какао. Мешати да нема грудвица. Из неколико пута, додати чашу вруће воде и мешати. Добије се смеса густине као за палачинке. Округли калуп пречника 26 цм обложити папиром за печење а усправне ивице намазати. Пећи око 30 мин у претходно загрејаној рерни.

Охладити па, будући да је бисквит влажан, пажљиво преврнути наопачке. Доња страна је равнија и лепша да буде од горе због глазуре. Около засећи ножем, па концем пажљиво исећи бисквит на две коре. Подметнути неку тацну или пластичну даску и скинути горњу кору.

Крем:

  • 4 кашике шећера у праху
  • 3 кашике киселе палаке
  • 1 слатка павлака, нпр. Имлек – (2 кашике из рецепта нам се чини мало)
  • ванилин
  • вишње из компота.

Умућену павлаку намазати на прву кору, поређати вишње из компота, ставити другу кору и прелити глазуром.

Глазура: 1.5 кашика какаа, 3 кашике млека, 2 кашике шећера, 50 грама маслаца – или чашу готове глазуре.

Међу коментарима, нашли смо утисак професионалне посластичарке која је похвалила Светлани рецепт, али је шољу шећера заменила шољом меда а ванилин шећер, ванилом из шипке.

Пробајте, експериментишите, напишите нам Ваше утиске!

Са руског: В. Раонић;

Поступак припрема погледајте ОВДЕ