„БУДИ АКТИВАН“ ЕВРОПСКА НЕДЕЉА СПОРТА У СОМБОРУ

Град Сомбор и ове године учествује у обележавању „Европске недеље спорта“ која траје од 23. до 30. септембра, уз подршку Олимпијског комитета Србије, Mинистарства омладине и спорта и уз техничку реализацију Спортског савеза града Сомбора.

„Европска недеља спорта“ је иницијатива Европске комисије којом се промовише спорт и физичка активност широм Европе –  #BeActive. Спорт и физичка активност значајно доприносе здрављу  и благостању грађана Европе, међутим ниво физичке активности у Европи тренутно стагнира и чак опада у неким земљама.  Европска недеља спорта је заједнички одговор на овај изазов као и позив на акцију.

Са циљем да се суграђани заинтересују и укључе у активно бављење спортом, у Сомбору се током трајања Европске недеље спорта организује низ активности уз помоћ спортских клубова са територије града. Тако је у четвртак 23. септембра одржан јавни час фудбала у Соколском дому, где је организована обука и приказ основних елемената фудбала у реализацији ФК „Раднички 1912“, а данас је на Тргу светог Ђорђа одржан јавни час рекреације током ког су се представили Спортско-рекреативно удружење ,,З-Верка тим- зумба“ и Плесни клуб ,,Ронда“, а заинтересовани су имали прилику и да учествују на предавању ,,Животни  стил у функцији здравља” које је организовано у Центру за стручно усавршавање запослених у образовању, у сарадњи са Спортским савезом Србије и Активнијом Србијом.

Члан Градског већа за област спорта, деце, омладине и здравства Антонија Нађ Косановић истакла је да је циљ да физичка активност постане део свакодневне рутине становника Сомбора.

„Већ трећу годину за редом, захваљујући изузетној сарадњи са Олимпијским комитетом, Град Сомбор организује ову манифестацију. Ових седам дана ћемо имати разне активности на отвореном, како би могли да испунимо све епидемиолошке мере. Свакако да је циљ ове недеље да укључимо што већи број наших суграђана у физичке активности, почев од оних најмлађих до најстаријих, да подигнемо свест колико је битно да се бавимо физичком активношћу сваког дана“, рекла је Нађ Косановић.

Данијела Јаћимовић, координатор за контролу и праћење спортских програма Олимпијског комитета Србије, изразила је наду да ће се што више људи укључити у акцију.

„Циљ догађаја је развој физичке активности, развој спорта. Ове године манифестација се седми пут одржава у земљама широм Европе, код нас се одржава у шест градова, а Сомбор је један од њих“ казала је Јаћимовић.

У суботу у 10 часова у сарадњи са бициклистичким клубом ,,БК Сомбор” организује се бициклистичка тура, полазна тачка је испред Соколског дома. У недељу у 10 часова ће се одржати кајакашка тура ,,Кајак за све“  на Великом бачком каналу, која ће упознати учеснике са кајакашком опремом и елементима кајакашке технике. У понедељак у 17 часова одбојка на главној улици приближиће  овај спорт широј јавности и укључити децу у физичке активности. Наредни дан у 17 часова је резервисан за стрељаштво: приказ, теоретска и практична обука основне технике гађања ваздушном пушком. У среду у 17 часова ће се одржати  „Рукометни сусрет“ у Бездану, где ће уз домаћина присуствовати рукометаши из околних места, а последњи дан овогодишње „Европске недеље спорта“ резервисан је за приказ и обуку основних елемената технике каратеа уз стручно- педагошки надзор лиценцираних тренера са почетком у 17 часова на градском купалишту „Штранд“.

Извор: Град Сомбор