БУЏЕТ НОВОГ САДА НИКАД СНАЖНИЈИ У ИСТОРИЈИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић окарактерисао је уочи одржавања 15. седнице Скупштине Града новосадски буџет као рекордни, јер бројеви и чињенице говоре у прилог томе да је градска каса никад јача, снажнија и богатија. Он је нагласио да је то победа свих Новосађана, одговорних платиша пореза, као и резултат домаћинског и одговорног поступања према заједничкој градској каси.

– Порез на зараде је већи за 23,53% у односу на исти период прошле године, доприноси од уређивања грађевинског земљишта које плаћају инвеститори је већи за 107% , порез на имовину је наплаћен у износу од 76,23 % више него у истом периоду прошле године, продаја грађевинског земљишта, односно интересовање инвеститора за градњу је 400% веће него 2020. године. Сада је буџет дефинисан у износу од 33 милијарде 584 милиона динара, а 2011. године је износио 14 милијарди и 429 милиона. Претходних дана слушамо лажи о томе како је ово буџет који крпи рупе и да је лош, и то чујемо од људи који приликом управљања финансијама Новог Сада нису могли да дођу ни до 15 милијарди у градској каси, а капитални буџет тада није прелазио пет милијарди динара. Данас можемо да се поносимо чињеницом да чак преко 12 милијарди динара издвајамо за капиталне инвестиције, а при томе ту не рачунам пројекте везане за Фрушкогорски коридор, Ковид болницу, брзу пругу, нови мост, Клинички центар Војводине, централни пречистач отпадних вода, регионалну депонију које финансирамо преко државе, а  сав тај новац се слива у наш град. Наши претходници су имали комплетан градски буџет у износу који ми данас издвајамо само за капиталне пројекте, не рачунајући ту новац који нам долази из других извора. Све то смо постигли у сред глобалне кризе узроковане пандемијом и током ванредне ситуације, када смо морали да се одрекнемо бројних прихода, јер смо излазили у сусрет привредницима и давали бројне попусте на закуп земљишта, јавне површине и пословних простора. Највише смо помагали угоститељима, а сада имамо лепу вест и за запослене у туристичким агенцијама, за које смо издвојили око 11 милиона динара у виду субвенција – рекао је градоначелник Вучевић и нагласио да је то победа Новосађана.

Он је истакао као најважније нове пројекте спортски центар у Футогу, односно комплекс базена за који ће током три године бити издвојено око 900 милиона динара. Затим, на Сајмишту следи затварање базена у вредности од 130 милиона динара, а за фекалну канализацију и водовод у Боцкама биће издвојено око 80 милиона динара овде године. Садови у Петроварадину добијају канализацију за шта Град издваја 200 милиона динара, улаже се у инфраструктуру Радне зоне Каћ и Север 4, следи реконструкција Средње медицинске школе „7. април“, уређење градског гробља, набавка електричних аутобуса, а биће грађена и Ботаничка башта у Петроварадину на површини од четири хектара.

– Никада се оволико није градило, и то снагом Новог Сада и честитам својим суграђанима на рекордном буџету и на повећању текућих прихода за 2,5 милијарде динара у години пандемије- рекао је Вучевић.